Vezišnicu truju zbog lošeg projekta

Paleški potok zagađuje rijeku preko ocjednih voda “Maljevca”, iako je EPCG u izmještanje uložila 500.000 eura

1232 pregleda 2 komentar(a)
Betonski tunel kroz koji ide zagađeni potok, Foto: Privatna arhiva
Betonski tunel kroz koji ide zagađeni potok, Foto: Privatna arhiva

Paleški potok u koji se slivaju ocjedne vode iz deponije pepela i šljake “Maljevac” i dalje zagađuju rijeku Vezišnicu, iako je Elektroprivreda Crne Gore u njegovo izmještanje uložila više od pola miliona eura.

To tvrdi ekološki aktivista Vaso Knežević.

”Problem što se i dalje Paleški potok zagađuje preko ocjednih voda Maljevca i što se i dalje kao takav uliva u rijeku Vezišnicu je izgleda zbog lošeg projekta koji ne sakuplja sve vode Paleškog potoka prije kontakta sa šljakištem Maljevac, već je u Borovičko jezero odveden samo izvor Paleškog potoka a ne i ostali izvori koji se ulivaju u Paleški potok prije samog šljakišta”, kazao je Knežević.

On je naveo da je u okviru revitalizacije crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori urađena I faza rekultivacije šljakišta Maljevac i izmještanje Paleškog potoka u Borovičko jezero.

”Projekat je realizovan i dobio je upotrebnu dozvolu Komisije nakon izvršenog tehničkog pregleda u junu 2022. godine. Od tada pa do sada Paleški potok i dalje prolazi ispod šljakišta Maljevac i dalje nastavlja da se uliva u Vezišnicu sa pH vrijednostima većim od 12 (jaka baza). Cjelokupni projekat je koštao oko 20 miliona eura, a izmještanje Paleškog potoka preko 500.000 eura”, rekao je Knežević.

Knežević ističe da u Borovičko jezero ide samo mala količina Paleškog potoka dok većina vode i dalje ide kroz šljakište “Maljevac” kroz betonski tunel kroz koji se ocjeđuju otpadne vode sa šljakišta i kontaminiraju vodu Paleškog potoka, kaže Knežević i tvrdi da kao dokaz posjeduje pH vrijednost.

Kao dokaz ove tvrdnje navodi i da je Paleški potok prije ulaska u tunel pH 8, a na izlasku iz tunela je pH 12 i više.

”Na izlazu iz tunela nalazi se bazen za prikupljanje ocjednih voda iz šljakišta Maljevac gdje se nalaze i dvije pumpe koje bi te ocjedne vode trebalo da vraćaju na Deponiju, ali pošto te vode nisu samo ocjedne već se konstantno prilivaju (zbog neizmještenih pritoka Paleškog potoka iznad Maljevca) stvara se velika količina vode koja bi vrlo brzo popunila kapacitet šljakišta pa zbog toga pumpe uopšte i ne rade već se i dalje takve vode Paleškog potoka ulivaju u Vezišnicu i dalje se nastavlja devastacija i u rijeci Ćehotini”, kazao je Knežević.

Smatra da je Komisija za tehnički prijem gledala izvedene radove u skladu sa projektom, ali ne i suštinu projekta na osnovu čega se zaključuje da je projekat loš i da nije predvidio da Paleški potok ima i svoje pritoke a ne samo izvor koji je jedini izmješten.

Bonus video: