Vučinović zaposlena, a ne postavljena u MUP

Oština je zahtjev za davanje tog mišljenja ASK-u uputila 18. avgusta, a tek ovih dana lokalnoj upravi stigao je dopis ASK-a kojega je 2. novembra donijela direktorica Agencije Jelena Perović.

4037 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) konačno je nakon skoro tri mjeseca od kada joj je Opština Tivat uputila zahtjev za davanje zvaničnog mišljenja, utvrdila da funkcionerka SDP-a Tivta Karolina Vučinović nije u konfliktu interesa (nespojivosti funkcija) istovremeno obavljajući dužnost šefice filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a Crne Gore u Tivtu i članice Odbora direktora opštinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Oština je zahtjev za davanje tog mišljenja ASK-u uputila 18. avgusta, a tek ovih dana lokalnoj upravi stigao je dopis ASK-a kojega je 2. novembra donijela direktorica Agencije Jelena Perović.

U mišljenju ASK, pored ostaloga, citira i član 3 Zakona o sprečavanju korupcije kojim je propisano da je “javni funkcioner izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave...”, te konstatuje da se “uvidom u rješenje Vlade Crne Gore - Ministarstva unutrašnjih poslova od 10. 5. 2021. godine, konstatuje da je Karolina Vučinović, šefica Filijale Tivat, Direktorat za građanska stanja i lične isprave, raspoređena na radno mjesto broj 356 - šefica Filijale Tivat, Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance, počev od 5. maja 2021”.

Uprkos tome što je konstatovala da je Vučinovićeva na tu javnu funkciju u državnom organu rapoređena odlukom Vlade i MUP-a, ASK u mišljenju ovu činjenicu ne uvažava: “Imajući u vidi izloženo.... a u odnosu na navode iz predmetnog zahtjeva, nijesu propisana ograničenja povodom navedenog u smislu odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, odnosno Karolina Vučinović, članica Odbora direktora Vodovoda i kanalizacija doo Tivat kao javna funkcionerka, nije u sukobu interesa jer je istovremeno zaposlena na mjestu šefice Filijale za upravne poslove, državljanstva i strance MUP-a Crne Giore, imajući u vidu da se radi o radnom odnosu i zaposlenju, a ne o drugoj nespojivoj javnoj funkciji ili dužnosti”, piše u mišjenju ASK-a.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK) već je duže vrijeme u fokusu pažnje na političkoj pozornici Tivta. Oko VIK-a i njegovog Odbora direktora u kome su od pet članova njih troje predstavnici opozicionog SDP-a, lome se politička koplja između te partije i lokalne vlasti koju su do sada činile građanske liste NP, BF i GB, koja je od Odbora povjerenika bezuspješno tražila smjenu aktuelnog Odbora direktora i imenovanje novog sastava tog tijela. Opština, na člijem je čelu gradionačelnik Željko Komnenović (NP), aktuelni Odbor direktora VIK-a kojim predsjedava Tonino Fantić (SDP) optužuje da iz političkih razloga, blokira početak nove faze izgradnje gradskog vodovodnog i kanalizacionog sistema vrijedne 11 miliona eura kreditnim sredstvima njemačke KfW banke jer Odbor direktora odbija da potpiše ugovor o prenosu investicionih prava sa Opštine na VIK.

Sve dosadašnje nekoliko desetina miliona eura vrijedne faze gradnje gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture prethodnih godina realizovane su po istom obrascu gdje je VIK bio formalni nosilac investicije, a nju je realizovala i kredite kFW banci uredeno vraćala Opština. Aktuelni Odbor direktora VIK-a to je, međutim, nakon što je SDP u septembru prošle godine formalno povukao parlamentarnu podršku koju je do tada davao manjinskoj vlasti koalicije NP-BF-GB u Tivtu, odbio da to ponovo uradi, ističući da na taj način štiti interese tog preduzeća. Oni Opštinu optužuju da je nesposobna da sama realizuje ovu investiciju, iako je lokalna uprava osnivač i jedini vlasnik te firme.

Bonus video: