Kolašinac naučio kineski jezik radeći na auto-putu Bar-Boljare

Danilo Jeknić, dvadesettrogodišnji student Fakulteta političkih nauka u Podgorici, ni slutio nije da će mu rad na najvećem građevinskom projektu u Crnoj Gori donijeti neprocjenjivo iskustvo i znanje

17924 pregleda 40 komentar(a)
Danilo Jeknić, Foto: Media biro
Danilo Jeknić, Foto: Media biro

Auto-put Bar-Boljare investicija je koja je drastično promijenila ne samo saobraćajnu infrastrukturu naše zemlje, već i budućnost jednog Kolašinca.

Danilo Jeknić, dvadesettrogodišnji student Fakulteta političkih nauka u Podgorici, ni slutio nije da će mu rad na najvećem građevinskom projektu u Crnoj Gori donijeti neprocjenjivo iskustvo i znanje.

"Moji počeci upoznavanje Kineza i njihove kulture kreću iz kampa Jabuka kod Mataševa. Dok sam pohađao završne godine srednje škole, tamo sam radio fizičke poslove kako bih zaradio za džeparac. U tom procesu prvi put sam došao u dodir sa njihovim načinom rada, razmišljanja i sve me je to podstaklo da krenem u izučavanje kulture i jezika, jer sam vidio da jedno bez drugog nikako nije išlo", priča Jeknić.

Pomno slušajući razgovore koji su se odvijali na gradilištu, poželio je da savlada, kako kaže, izazove koje taj jezik nosi, prenosi Media biro.

"Kao što svako putovanje od 1000 milja počinje jednim korakom, kako je veliki mislilac Konfučije rekao, tako sam i ja krenuo sa učenjem prvih znakova, riječi, rečenica uz pomoć brojnih lokalnih kineskih radnika. Oni su me motivisali da nastavim,“ otkriva mladi Kolašinac.

kineska slova
foto: Media biro

Upoređujući ga sa crnogorskim, za koji smatra da je takođe težak za izučavanje, Danilo objašnjava da kineski jezik karakteriše veliki broj specifičnih akcenata i tonova. Kao primjer navodi da jedan znak može da ima jedan ton, a više istih tonova mogu da imaju potpuno drugačije značenje. Međutim, to ga nije spriječilo da se uhvati u koštac sa stranom gramatikom i vokabularom. Na tom putu, osim kolega sa posla, podršku su mu pružili i najbliži.

"Kada sam imao četiri godine, zajedno sa svojim bratom, propričao sam i njemački. Imajući u obzir to, za moje roditelje je ovo bila još jedna avantura i iskustvo. Društvu i okruženju je bilo čudno, pa su se pitali zašto sam se odlučio na učenje baš tog, pored brojnih svjetskih jezika. Većina se divi, pa im je interesantno kada čuju,“ kazao je Jeknić.

U ovom momentu, nema poteškoća u svakodnevnoj komunikaciji na kineskom.

Institut Konfucije sa Univerziteta Crne Gore dodijelio mu je međunarodni HSK sertifikat, kojim se potvrđuje da je položio četvrti stepen. Ujedno je i njihov stipendista, što mu omogućava da pohađa nastavu na prestižnim kineskim univerzitetima. Nakon što je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju, 2018. godine dobio je priliku da predstavlja svoju zemlju na Svjetskom takmičenju kineskog jezika u Pekingu, gdje je ostvario zadovoljavajuće rezultate.

"Stekao sam nezaboravno iskustvo i vidio svijet sa one druge strane. Način njihovog života sa kojim sam se susreo prvo u Mateševu, a nakon toga i tamo, naizgled se čini haotičnim. Međutim, iza svega toga se krije red. Primijetio sam da su tokom rada vrlo ozbiljni,“ ističe Danilo.

Ljubav i veliko poštovanje prema kineskom jeziku, dokazuje i na društvenoj mreži Instagram, gdje obavljuje interesantne video-klipove u kojima citira poznate kineske mislioce.

"Riječ je o stranici "Chinese brand“, koja je u ovom momentu u početnoj fazi. Kako bih ljudima mogao da primaknem ljepotu te kulture, odlučio sam da podijelim sve ono za šta smatram da je kinesko dobro. Volim da čitam o kineskim teoretičarima. Edukujem se i u sferi religije. Literaturu kojom raspolažem, a koja je na kineskom jeziku, poručujem preko prijatelja iz te zemlje.“

Poznanstvo sa velikim brojem Kineza u Crnoj Gori, dvadesettrogodišnjem studentu omogućilo je dinamičan društveni život.

"Zahvaljujem im jer su uticali na moje trenutno znanje jezika. Sa njima konstantno komuniciram i uče me o kineskoj misli i načinu života, za koji smatram da je ispravan. Njihov život u našoj zemlji je dosta rezervisan. Dolaskom ovdje, nijesu promijenili način rada i pogled na svijet, već žele da ga prenesu. Zbog toga, u nekim poslovnim angažmanima, morao sam da im se prilagodim", naglasio je Jeknić.

Uz rad i uporno vježbanje, Danilo otkriva da se priprema za polaganje šestog HSK stepena, što će doprinijeti i boljem poznavanju neke stručne terminologije.

Bonus video: