Đurović: Njegoš pripada svijetu

Njegoševo književno djelo temeljna je vrijednost crnogorske, ali i južnoslovenske kulture, kazala je šefica parlamenta

3652 pregleda 12 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović uputila je građanima čestitku povodom 13. novembra, Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture.

"Na današnji dan odajemo počast jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, Petru II Petroviću Njegošu, vladici, gospodaru i neprevaziđenom pjesniku i filozofu, čije mudre misli su stigle do svih krajeva svijeta i osvjetlale obraz Crne Gore.

"Podsjećam da smo prošle godine velikom većinom glasova u crnogorskom parlamentu proglasili ovaj dan za državni praznik, odužujući se na taj način jednom od naših najvećih umova makar simbolično za sve ono što je Crnoj Gori ostavio u amanet.

"Pored vrlo važnih državnih reformi koje je sproveo i koje su unaprijedile stanje u tada još uvijek zaostalom crnogorskom društvu, Njegoš je, ipak, ostao najviše upamćen po svom književnom radu", navela je Đurović u čestitki.

U tom smislu, kako je kazala, može se reći da je Njegoševo književno djelo temeljna vrijednost crnogorske, ali i južnoslovenske kulture.

"Neću pogriješiti ako ustvrdim da je ono što je kod Engleza Šekspir, kod Njemaca Gete, kod Rusa Puškin, a kod Italijana Dante, u južnoslovenskoj književnosti upravo Njegoš.

"Njegoš se ne može svesti na Crnu Goru, pa ni na bivšu Jugoslaviju. On pripada svijetu jer je njegovo književno djelo dio evropske, ali i svjetske kulture i civilizacije. U prilog tome govori činjenica da se Njegoševo djelo i danas izučava na evropskim univerzitetima, a 'Gorski vijenac' je preveden na brojne svjetske jezike.

"Ovakav status Njegoš je stekao dubokim poštovanjem čitavih generacija koje su došle poslije njega i koje su se napajale njegovim stihovima, kao i naučnika i književnika koji su se njime bavili, proučavali ga i posmatrali ga kao vrhunski uzor, autoritet i inspiraciju.

"Dovoljno je, u tom smislu, podsjetiti na riječi jedinog nobelovca sa ovih prostora Iva Andrića, koji je zapisao: 'Ne bih se mogao sjetiti nijednog, ma i kratkog perioda u životu bez Njegoševog stiha, bez misli o Njegošu'.

"Sve to govori o velikanu koga smo imali i zahvaljujući kome smo i danas prepoznati u svijetu. Zbog toga, pozivam sve građanke i građane da danas ostavimo iza sebe sve razlike i nesuglasice i ujedinimo se u obilježavanju ovog dana koji je posvećen najvećoj ličnosti koju je Crna Gora iznjedrila tokom vijekova, odajući mu na taj način priznanje i zahvalnost za sav doprinos koji je dao našoj istoriji, kulturi i tradiciji", navodi se u čestitki.

Bonus video: