Dom zdravlja Podgorica obilježava Svjetski dan dijabetesa

U zdravstvenom objektu Blok V biće organizovano uzorkovanje krvi za određivanje glikoriziranog hemoglobina iz kapilarne krvi za djecu sa dijabetesom TIP 1

2557 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Podgorica obilježiće u ponedjeljak, 14. novembra Svjetski dan dijabetesa.

Kako je najavljeno iz te ustanove, od 12 do 18 sati u zdravstvenom objektu Blok V biće organizovano uzorkovanje krvi za određivanje glikoriziranog hemoglobina (HBA1C) iz kapilarne krvi za djecu sa dijabetesom TIP 1.

U holu Tržnog centra „Big Fashion“ građanima će se u periodu od 10 do 20 sati mjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i dijeliti edukativni materijal.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja priliku da se ljudi sa dijabetesom, zdravstveni radnici, mediji, šira javnost, i vladine i nevladine organizacije udružuju kako bi podigli svijest o dijabetesu, podsjećaju iz Doma zdravlja.

"Takođe je važno da podsjetimo da su osobe sa dijabatesom jedna od najugroženijih grupa stanovništva kada je u pitanju obolijevanje, ali i sami nastanak komplikacija koje su izazvane virusom COVID-19 i trebalo bi da posebno obrate paznju i zaštite se od infekcije, poštujući sve mjere predostrožnosti", zaključuje se u saopštenju.