Inspekcija zaustavila rezanje "Omorike"

Sječenje starog broda - nekadašnjeg trajekta, počelo prije nekoliko dana, ali vlasnik nije pribavio dozvolu nadležnih da taj posao obavi na pristaništu Zmijice...

9062 pregleda 1 komentar(a)
Rezanje “Omorike”, Foto: Siniša Luković
Rezanje “Omorike”, Foto: Siniša Luković

Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora obustavila je i zabranila radove na sječenju u staro željezo hidrograđevinskog plovila “Omorika” koji su obavljani na lokalitetu Zmijice u blizini luke Zelenika, u Boki Kotorskoj.

Radovi na sječenju starog broda - nekadašnjeg trajekta, počeli su prije nekoliko dana, a da vlasnik “Omorike”, kako je konstatovala inspekcija, nije prethodno pribavio dozvolu nadležnih da taj posao obavi na pristaništu Zmijice.

Prema Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, sječenje (kasiranje) dotrajalih plovila može se obavljati jedino u brodogradilišnim lukama kakve su u Crnoj Gori Bijela u opštini Herceg Novi i Bonići kod Tivta. Ukoliko se to radi na nekoj drugoj lokaciji, potrebno je da se sa rezanjem broda prethodno saglasi i posebnu dozvolu izda nadležna Lučka kapetanija. Uz to, prilikom sječenja brodova se moraju primijeniti i posebne mjere zaštite životne sredine, kako bi se spriječlilo da u more dospiju štetne materije, poput zauljenih tečnosti, nafte, azbesta...

Kako je u petak prilikom kontrole utvrdio inspektor sigurnosti plovidbe, kapetan Grujica Dudić, Lučka kapetanija Kotor nije vlasniku “Omorike” Miloradu Popoviću iz Podgorice, odobrila da sječenje broda obavi na Zmijicama. Stoga je Dudić izrekao zabranu izvođenja daljih radova i pozvao vlasnika broda da u ponedjeljak dođe u prostorije Inspekcije sigurnosti plovodbe u Kotoru i donese sve dokumente koje ima za taj brod.

Radove na sječenju broda u Zelenici, vlasnik “Omorike” neće smjeti da nastavi ukoliko mu ih formalno ne dozvoli Lučka kapetanija, već će brod morati da otegli na jedina mjesta gdje to legalno može uraditi - u Bijelu ili Boniće. Ipak, i to pod uslovom da se sa time saglase firme Adriatic 42, odnosno Navar, koje u Bijeloj i Bonićima imaju servisne centre za jahte sa kojima nije kompatibilno sječenje u staro željezo dotrajalih trgovačkih brodova kakva je “Omorika”.

”Omorika” je do prije nekoliko mjeseci kao hidrograđevinsko plovilo korištena kao podrška za izvođenje građevinskih radova na obnovi stare austrougatrske tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, na ulazu u Boku, a koju je švajcvarsko-egipatska kompanija “Orascom” pretvorila u luksuzni hotel i rizort.

Nekadašnji trajekt je dugo godina plovio u Hrvatskoj pod imenom “Zamošće” u floti kompanije Mediteranska plovidba sa Korčule, da bi ga 2013. kupila i u Crnu Goru dovela građevinska kompanija “Briv” iz Kotora i pretvorila u hidrograđevinsko plovilo.

Stari brod je narednih nekoliko godina korišten za izvođenje hidrograđevinskih radova na Crnogorskom primorju - prvenstveno tokom izgradnje marina Porto Montenegro u Tivtu i Portonovi u Kumboru, da bi ga poslije “Briv” prodao hercegnovskoj firmi “Omorika Commerce”, a ova pod novim imenom “Omorika” koristila kao hidrograđevinsko plovilo na Mamuli.

Kada su ovi radovi završeni, prestala je i potreba za 60 godina starim i slabo održavanim brodom, pa je “Omorika” završila pod brenerima.

Brod dug 41,6 i širok 11 metara, od 296 tona, sagrađen daleke 1962. u njemačkom brodogradilištu Husumer Schiffswerft GmbH, pod imenom “Pidder Lyng”.

Tada je ovaj trajekt plovio na liniji koja povezuje Frizijska ostrva u Sjevernome moru sa kopnom. Deset godina kasnije brod se preseliio na Jadran jer ga je 1971. kupila Mediteranska plovidba Korčula i koristila do 2010. kao trajekt koji je spajao poluostrvo Pelješac sa ostrvom Korčula, na liniji Orebić-Dominče.

Nakon toga brod kupuje hrvatska građevinska firma “Obšivač”, daje mu ime “Sveti Libveran” i tri godine koristi za prevoz građevinske operative između hrvatskih ostrva, da bi 2013. ovaj veteran došao u Boku jer ga je kupio kotorski “Briv” i dao mu ime “Jovan”, a potom i “Briv 1” kada ga je registrovao pod zastavom Moldavije.

U požaru koji je izbio na ovom briodu aprila 2014. kada je korišten za izgradnju novih mula marine Porto Montrenegro u Tivtu, na “Brivu 1” je poginuo 32-godišnji radnik kompanije “Briv”, državljanin Srbije I. S.

Brod je potom 2019. kupila hercegnovska firma “Omorika”.

Veteran čije je rezanje ovih dana bespravno započeto na Zmijicama, svojevremeno je bio i filmska zvijezda jer je ovaj brod pod imenom “Sveti Liberan” 2011. korišten prilikom snimanja filma “Venuto al Mondo” u Hrvatskoj. Završne scene tog filma u kome je glumila slavna španska glumica, oskarovka Penelope Kruz, snimljene su upravo na palubi tog trajekta.

Bonus video: