Maske zahvaljujući kojima svijet bolje izgleda

Mališani prikazali kreativnost kroz radove izrađene 3D tehnikom, a njihova mašta omogućila publici da upozna neka imaginarna bića

4147 pregleda 2 komentar(a)
Foto: VERONIKA JOVANOVIĆ
Foto: VERONIKA JOVANOVIĆ

Da dječija mašta može svašta, pokazalo je 19 mališana koji su u utorak veče izložili maske za lica svojih izmišljenih bića. “Lice moje maske” bio je naziv izložbe koja je otvorena u “Eklektik photo studiju”, na kojoj su mališani pokazali ne samo kako razmišljaju na zadatu temu, već i kako se snalaze sa novom 3D tehnikom.

Da li ste čuli za imaginarna bića koja imaju moć da prečiste vazduh, da vas povedu u svijet džinovskih biljaka ili za one koji usrećuju ljude svojim sposobnostima?

Upravo su ovi mališani 3D tehnikom po svojoj skici napravili masku kojom su predstavili svoje sposobnosti i želje.

foto: Veronika Jovanović

”Moja maska je cvjetna šargarepa. Ima moć da te povede u svijet džinovskih biljaka”, napisala je u opisu maske koju je napravila 3D tehnikom Irina Dukić.

Balši Đukanoviću maska koju je napravio “dozvoljava da se pretvara u druga bića”, dok je njegov stariji brat Uroš napravio masku pomoću koje može da “uvećava i smanjuje sve što postoji u svemiru, pa čak i planetu Zemlju”.

Balša Kažić kad stavi masku koju je napravio “osjeća se šašavo jer je sve naopačke, pa je slobodan da radi sve što poželi”, dok je Angelina Knežević napravila masku koja predstavlja ljubav i sreću, te ona dobija moć da svakoga koga pogleda kroz nju usreći.

I zaista dok su radili ove maske potpuno novom tehnikom za njih, djeca su bila srećna, a sve su im to zajedničkim snagama omogućile Milena Đukanović, Iva Ivanović i Veronika Jovanović.

foto: Veronika Jovanović

”Došla sam na ideju da spojim ‘Moj Imaginarijum’ sa tehnikom 3D olovke, kako bi kasnije cijelu ideju prenijeli u foto studio Eklektik kod fotografkinje Veronike Jovanović. Svaka od nas jednako je doprinijela realizaciji ove ideje. Iva Ivanović (Moj Imaginarijum) je vodila likovni dio, osmislila temu, Veronika je nesebično poklonila svoj studio za izložbu i svako dijete fotografisala kao pravog umjetnika, dok sam ja poklonila svoj materijal i pokrenula projekat”, ispričala je Đukanović kako je došlo do pokretanja ovog projekta.

”Htjeli smo da upoznamo mališane sa novom tehnikom i napravimo nešto drugačije u Podgorici”, dodaje Đukanović.

Srećni što imaju priliku da ispobaju novu tehniku, klinci su uživali dok su osmišljavali i izrađivali svoje radove.

foto: Veronika Jovanović

”Sam proces izrade maski nije trajao dugo, jer je prethodilo osmišljavanje i crtanje njihove maske kao početna skica. Mališani su bili uzbuđeni što imaju priliku da isprobaju nešto novo, i upoznaju se sa novom i modernom tehnikom”, ispričala je Đukanović.

Za razliku od drugih tehnika crtanja, 3D je malo komplikovanija. Naime, potrebna je smjerna i čvrsta ruka. No, mali umjetnici su najprije napravili skice, pa su svoje maske radili po njima.

”Tokom dvije sedmice, 19 malih umjetnika su prvo nacrtali svoju skicu neobične maske bića, a druge sedmice je crtali 3D olovkom. Većina mališana nije bilo upoznato sa ovom tehnikom, pa se njihova maska kasnije blago prilagodila 3D olovci i napravili su fantastične maske od kojih svaka ima neku moć”, sa ponosom ističe Đukanović.

Likovna umjetnost omogućava slikarima i vajarima da svoj rad tokom izrade mijenjaju. Greške i ukoliko se naprave, lako se mogu prekriti, no tako je tvrdi sagovornica Magazina i sa ovom novom tehnikom.

foto: Veronika Jovanović

”Greške tokom izrade se mogu lako ispraviti, potrebno je samo strpljenje i oprez. Najbitnija je koncentracija, a do grešaka nije dolazilo, jer su klinci zaista predano radili i činilo se da im ova tehnika i nije sasvim nova”, tvrdi ona.

I dok u svijetu vršnjaci ovih malih umjetnika odvano izrađuju radove 3D tehnikom, našoj djeci ona je potpuno nova. Ova tehnika je tehnika budućnosti, a o tome koliko je cijenjena kod nas Đukanović kaže:

”Ne bih rekla da nije cijenjena koliko da ljudi nisu upoznati da ona uopšte postoji. Odrasli kao i djeca reaguju pozitivno kada čuju o čemu je riječ, jer je nesvakidašnja tehnika koja može biti dostupna svima”.

foto: Veronika Jovanović

Ova izložba je pilot projekat, a Milena, Veronika i Iva nastaviće da kroz slične podstiču dječiju maštu. Nakon što je izložba zatvorena maske su vraćene autorima da ih podsjećaju na ovu sjajnu radionicu.

”Za sada je ovo prva radionica koju smo pokrenule, tako da je ovo tek početak. Izložba je planirana samo u Podgorici u foto studiju Eklektik u trajanju od tri dana.

foto: Veronika Jovanović

Sigurne smo da ćemo uskoro organizovati još izložbi sa nekim drugim temama i sa još više malih umjetnika”, zaključuje Đukanović.

Bonus video: