Dom zdravlja Tivat: Šećerna bolest najzastupljeniji i najznačajniji poremećaj metabolizma

U ponedjeljak od 10.30 časova do 12 časova za sve zainteresovane građane u Tivtu će biti organizovano mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i davanje medicinskih savjeta i preporuka

2255 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Dom zdravlja Tivat poručio je da je šećerna bolest najzastupljeniji i najznačajniji poremećaj metabolizma, koji dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi.

Dom zdravlja Tivat obilježava 14. novembar - Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i tim povodom izabrani ljekarski timovi Doma zdravlja Tivat u ponedjeljak od 10.30 časova do 12 časova, na terasi hotela Pine, za sve zainteresovane građane organizovaće mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i davanje medicinskih savjeta i preporuka u cilju prevencije ovog ozbiljnog oboljenja koje u velikoj mjeri opretećuje cjelokupnu populaciju.

Dodaju da će takođe, u ponedjeljak u 13 časova u prostorijama Dječijeg odjeljenja u Domu zdravlja Tivat, za djecu koja imaju dijabetes tip 1, sa teritorije Opštine Tivat, organizovaće se besplatno određivanje HbA1C iz kapilarne krvi.

"S obzirom da je Dom zdravlja aparat za praćenje HbA1C dobio iz donacije, ubuduće će se ona besplatno raditi djeci oboljeloj od ovog tipa šećerne bolesti, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Tivat.

Dijabetes tipa 1, koji je autoimuno oboljenje i ne može se spriječiti, češći je, kako navode, među mlađom populacijom u Crnoj Gori.

Dodaju da je među odraslim osobama zastupljeniji tip 2 dijabetesa, koji se može uspješno spriječiti preventivnim mjerama.

Prema njihovim riječima stoga je veoma važno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju otkrivanja i suzbijanja dijabetesa, zdravim stilovima života i eliminisanju faktora rizika koji uzrokuju obolijevanje od ove bolesti, koja može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje.