Kolašin: Nema zaštite kuće Marića dok je za rušenje

Kuća Marića se nalazi u Ulici Boška Rašovića, nedaleko od Trga Vukmana Kruščića, i jedan je od najstarijih autentično očuvanih objekata iz 1907.

9242 pregleda 12 komentar(a)
Kuća izgrađena 1907. godine, Foto: Dragana Šćepanović
Kuća izgrađena 1907. godine, Foto: Dragana Šćepanović

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara (UZKD) prije nekoliko mjeseci prihvatila Inicijativu za uspostavljanje zaštite kuće Marića u Kolašinu, rješenje o prethodnoj zaštiti ili utvrđivanju statusa kulturnog dobra za taj objekat ne mogu donijeti.

Navode da je jedan od razloga koji ih sprečava u donošenju rješenja to što je još na snazi rješenje o rušenju kuće Marića.

Iz UZKD podsjećaju da je još u toku proces izrade elaborata o valorizaciciji tog dobra.

”Rješenje o prethodnoj zaštiti ili utvrđivanju statusa kulturnog dobra ovaj organ ne može donijeti, s obzirom na to da je državni organ zadužen za izgradnju objekata i planiranje prostora donio Rješenje o rušenju objekta, koje je postalo izvršno 30. maja ove godine. Pritom, konstatovano zapušteno, odnosno oronulo stanje kuće Marića, koja bi eventualno mogla da ugrozi i bezbjednost građana”, kazala je v.d. direktorice UZKD dr Maja Ćetković.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je za utvrđivanje kulturne vrijednosti dobra veoma značajan kriterijum stepen očuvanosti “koji taj objekat ne zadovoljava, ne može se pristupiti procesu valorizacije ni na koji način”.

Navodi da bi u slučaju bilo kojeg rješenja UZKD “snosila odgovornost za bezbjednost građana”. To im je, objašnjava, “u konkretnom i svakom drugom slučaju primarna obaveza”.

Inicijativu za uspostavljanje zaštite nad kućom Marića u avgustu je tražila NVO “Društvo prijatelja Kolašina” i Opština.

Elaboratom o urgentnim privremnim mjerama, koji je u međuvremnu urađen, predivđena je, između ostalog, i “pažljiva demontaža krovne konstrukcije, unutrašnjih pregradnih zidova i međuspratnih tavanica i čišćenje šuta iz objekta”.

Predviđeno je i postavljanje zaštitne mreže po čitavoj fasadi kuće, kao i “utezanja” objekta uz pomoć dvostrukih armaturnih šipki.

Sugerisano je i da je “prilikom izvođenja planiranih intervencija obavezno uključivanje arhitekte-konzervatora, sa iskustvom u radu na sličnim poslovima, koji bi na licu mjesta dao uputstva o očuvanju/zaštiti elemenata arhitekture”.

Realizacija privremenih urgentnih mjera zaštite, kako je procijenjeno, koštala bi blizu 50.000 eura.

Kuća Marića se nalazi u Ulici Boška Rašovića, nedaleko od Trga Vukmana Kruščića, i jedan je od najstarijih autentično očuvanih objekata iz 1907.

Kuću je izgradio poznati kolašinski trgovac tog vremena Akan Marić.

Bonus video: