Istraživanje Alfa centra: Negativni uticaji pandemije najviše se odrazili na sektore maloprodaje i trgovine

Istraživanje o organizaciji rada u crnogorskim firmama tokom pandemije, obuhvatilo je 101 firmu iz Crne Gore. Više od polovine anketiranih ocijenilo je da je profit kompanije tokom pandemije bio loš. Poslodavci smatraju da su zaposleni tokom pandemije pokazali visok stepen lojalnosti i odgovornosti prema firmi

1895 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Alfa centar
Ilustracija, Foto: Alfa centar

Kompanije sa sjevera Crne Gore su najviše pogođene pandemijom Covid-19 u prvim mjesecima, a pandemija se posebno negativno odrazila na profit i rast kompanija i nove investicije. To je pokazalo istraživanje koje je "Alfa centar" sproveo u saradnji sa De factom.

Istraživanje o organizaciji rada u crnogorskim firmama tokom pandemije Covid-19 obuhvatilo je 101 firmu iz Crne Gore, od kojih je polovina bila iz centralne regije, skoro 22 odsto iz južne i blizu 28 odsto iz sjeverne.

"Kompanije iz IT sektora prijavljuju najbolje rezultate poslovanja od svih djelatnosti u prvim mjesecima Covid-19 pandemije. Najveći stepen zadovoljstvom radnika tokom pandemije pokazuju velike firme u Crnoj Gori, dok su najmanje zadovoljne firme sa sjevera Crne Gore", rezultati su sprovedenog istraživanja.

Više od polovine anketiranih (56.4%) ocijenilo je da je profit kompanije tokom pandemije bio loš, a negativni uticaji su se najviše odrazili na sektore maloprodaje i trgovine. Pandemija koronavirusa najviše je uticala na porast troškova nabavke i na kašnjenje u lancu sandbijevanja.

Anketirani poslodavci smatraju da su zaposleni tokom pandemije pokazali visok stepen lojalnosti prema firmi i odgovornosti, kao i da su najmanje zadovoljni kreativnošću i produktivnošću zaposlenih u prvom talasu pandemije.

"Produktivnost zaposlenih je najveći problem predstavljala firmama u uslužnoj djelatnosti, dok su firme u IT sektoru, u najvećoj mjeri, zbog dobre produktivnosti zaposlenih povećali prihode ili izbjegli gubitke", pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da je skoro polovina zaposlenih imalo nepromijenju motivaciju za rad u odnosu na ranije. Tokom prvih mjeseci pandemije 41,6 odsto kompanija je povećalo broj sastanaka, a svega deset odsto njih je povećalo zarade zaposlenima, dok je trećina povećala broj slobodnih dana.

Gotovo sve anketirane firme, sa izuzetkom firmi u IT sektoru, nakon prvog talasa pandemihje zahtijevale su ili podsticale zaposlene da se vrate radu iz kancelarije.

"Na pitanje koliko zaposlenih je u Vašoj firmi radilo od kuće tokom prvog talasa Covid-19 pandemije, 17,8% je odgovorilo da su svi zaposleni radili od kuće dok je 30,7% odogovrilo da niko nije radio od kuće. Pošto je prošao prvi talas kovida samo 1% firmi je zahtijevalo od radnika da nastave rad od kuće, dok je 52,5 odsto zahtijevalo da se vrate načinu funkcionisanja kao i ranije. IT sektor je podsticao na rad od kuće i nakon prvog talasa pandemije", rezultati su istraživanja.

Na pitanje da li su zadržali model da neki zaposleni u potpunosti ili makar djelimično rade od kuće, 74,3 odsto je odgovorilo da danas nema zaposlenih koji rade od kuće.

Istraživanje je dio projekta "For healthier workplaces 2022 – 2024. in Montenegro" podržanog od Macedonian Occupational Safety and Health Association i finaniranog od strane EU.

Bonus video: