Ambasadorka CG u Italiji: Kulturni uticaj koji je Njegoš imao na CG prevazilazi njegovu dob i vrijeme u kojem je vladao

Milena Šofranac Ljubojević poručila je da su putovanja pomogla Njegošu da doprinese napretku države, koja se u periodu njegove vladavine susretala sa brojnim ekonomsko-socijalnim krizama

3932 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ambasada Crne Gore u Italiji
Foto: Ambasada Crne Gore u Italiji

Ambasadorka Crne Gore u Italiji, Milena Šofranac Ljubojević, poručila je da umjetničko stvaralaštvo i kulturni uticaj koji je Njegoš imao na Crnu Goru ima vanvremenske domete, koji prevazilazi njegovu dob i vrijeme u kojem je vladao.

Ambasada Crne Gore u Italiji juče je obilježila dan rođenja Petra II Petrović Njegoša, koji je, ujedno, i dan kulture Crne Gore.

"Skupština Crne Gore je prošle godine izglasala izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, čime je crnogorski pjesnik, vladika, filozof i vladar dobio zasluženi status i još jednom afirmisan njegov istorijski značaj za Crnu Goru", navodi se u saopštenju Ambasade Crne Gore u Italiji.

Šofranac Ljubojević, kao i ambasador Vladimir Radulović, otpravnik poslova pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu, položili su vijenac crnogorskom vladaru i vladici Njegošu, na njegovom spomeniku koji se nalazi u Vili Borgeze, u Rimu.

Ceremoniji su se, kako je saopšteno, odazvali predstavnici crnogorsko-italijanskog Udruzenja Italia-Montenegro “Regina Elena”, potpredsjednik Norberto Caccaglia i Ksenija Vujović Catapano, predstavnici dijaspore CG koji žive i rade u Italiji, kao i crnogorski studenti koji borave na studijama u Italiji.

Šofranac Ljubojević istakla je da joj je posebno zadovoljstvo što su u prilici da taj važan datum obilježe baš pred Njegoševim spomenikom u Rimu, apostrofirajući značaj i doprinos koji je crnogorsci vladika, vladar i pjesnik imao na razvoj Crne Gore i ostavio neizbrisiv trag u oblasti književnosti, filozofije, politike i vladavine.

Dodala je da umjetničko stvaralaštvo i kulturni uticaj koji je Njegoš imao na Crnu Goru ima vanvremenske domete, koji prevazilazile njegovu dob i vrijeme u kojem je vladao.

Pomenula je, kako navode, i putovanja po kojima je Njegoš bio poznat, i koja su mu pomogla da doprinese napretku Crne Gore, koja se u periodu njegove vladavine susretala sa brojnim ekonomsko-socijalnim krizama.

Time je istaknuto da Njegoševa putovanja kroz Italiju, osim što su imala značaj na njegov život i stvaralaštvo, imala su veliki uticaj na njegovu vladavinu, a samim tim i na Crnu Goru.

Poznato je, kako je kazala, da je od svih zemalja najrađe posjećivao Italiju, najviše Trst, a boravio je u Rimu i na kraju u Napulju.

"U Italiji je, smatra se dobio inspiraciju za mnoga svoja djela, od kojih su neka prevođena na italijanski jezik još u 19. vijeku od strane njegovih savremenika. Posljednja Njegoševa posjeta Italiji trajala je od jeseni 1850. do proljeća 1851. godine", navodi se u saopštenju.

Iako spriječena da prisustvuje događaju u Rimu, predsjednica i osnivač crnogorsko-italijanskog Udruzenja Italia-Montenegro “Regina Elena”, Danijela Đurđević, izrazila je, kako je saopšteno, veliko zadovoljstvo povodom inicijative Ambasade da se organizuje takav jedan događaj posvećen, kako je i na samom spomeniku napisano: “poeta, vescovo e principe del Montenegro” - “pjesniku, vladici i princu Crne Gore”.

Navode da je Njegošev spomenik djelo vajara Sretena Stojanovića (1898-1960) i predstavlja jednu od tri identična djela, koja se, pored Rima, nalaze i u Beogradu i Podgorici.

Bonus video: