Nezakonit otkaz Milici Drašković

Komisija konstatuje da u sprovedenom ispitnom postupku, shodno Zakonu o upravnom postupku, organ treba da razmotri dokaze, što je u slučaju službenice Sekretarijata Tužilačkog savjeta izostalo...

25245 pregleda 15 komentar(a)
Sekretarijat Tužilačkog savjeta da donese novu odluku: Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Sekretarijat Tužilačkog savjeta da donese novu odluku: Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti

Vladina Komisija za žalbe poništila je rješenje Sekretarijata Tužilačkog savjeta (TS), kojim je službenica Milica Drašković ocijenjena ocjenom “nije zadovoljila na probnom radu”.

Komisija za žalbe naložila je Sekretarijatu TS da ponovi postupak i donese novu odluku.

”Komisija je razmatrala žalbu, odnosno ožalbeno rješenje i spise predmeta i našla da ožalbeno rješenje valja poništiti i predmet vratiti prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje”, stoji u rješenju Komisije, kojoj se Milica Drašković žalila preko punomoćnika.

”Vijesti” su ranije objavile da je ona dobila otkaz nakon što je članove TS-a upozorila na “samovolju i šikaniranje”, ali i nepravilnosti u radu Sekretarijata TS i sekretarke Tatjane Topalović.

Povezani članci

10. Jun 2022.

Prijavila korupciju, pa dobila otkaz?

Ona je članove TS-a upozorila na navodne brojne propuste sekretarke Topalović, od kojih je neke u izvještaju konstatovala i Državna revizorska institucija (DRI), a odnose se na javne nabavke, koje Sekretarijat sprovodi u ime tužilaštva.

Dopis, u koji su “Vijesti” imale uvid, naslovljen na članove TS, zaveden je 27. maja, a Milica Drašković je otkaz dobila 30. maja.

Iz Sekretarijata TS su tada “Vijestima” odgovorili da prilikom zasnivanja radnog odnosa (3. avgust 2020), ona nije imala iskustva u radu u državnom organu, zbog čega joj je određen probni rad u trajanju od godinu dana. Naveli su da je za taj period je ocijenjena ocjenom “ne zadovoljava”, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i podzakonskim aktima.

Saopštili su da je “potpisala predlog ocjene probnog rada ‘ne zadovoljava’ bez primjedbi, pa je nekoliko dana prije isteka probnog rada, počela da koristi pravo po osnovu privremene spriječenosti za rad”.

Ipak, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zbog čega službenica ranije nije dobila otkaz, nego tek nakon što se požalila novom sazivu TS na ponašanje nadređene.

Sekretarijat TS je na sličan način odgovorio i Vladinoj Komisiji za žalbe, precizirajući da službenica Drašković nije pokazala odgovarajući stepen znanja za samostalno sprovođenje postupaka javnih nabavki, da je pravila česte greške, da je njen rad trebalo stalno nadzirati...

U rješenju Vladine Komisije konstatuje se da je ona osporila predloženu ocjenu, ističući da je sve poslove obavljala bez grešaka, precizno i da nijednim svojim postupkom nije narušila ugled Sekretarija TS.

”... Organ je morao navesti koje su to činjenice ili zadaci koji nijesu izvršeni, koji rokovi nijesu ispoštovani, odnosno koji su to tačno propusti nastali, ili kako se u obraloženju navodi - koji su to poslovi od vitalnog značaja za rad organa nestručno, neblagovremeno obavljani da bi onesposobili cijeli državno-tužilački sistem za rad. Takođe, obrazloženje rješenja ne sadrži ni akte o eventualnim primjedbama ili sugestijama neposrednog rukovodioca... U sprovedenom ispitnom postupku, shodno načelu člana 14 Zakona o upravnom postupku, organ je trebalo da utvrdi činjenice - razmotri dokaze i tvrdnje koje žalilja navodi u izjašnjenju, te iznese činjenice potkrijepljene dokazima...”, navodi se u rješenju Vladine Komisije.

U ranijem dopisu članovima TS, službenica Drašković navodi da je ispunjavala sve uslove za zasnivanje radnog odnosa, na sistematizovano radno mjesto. Na konkurs za poziciju samostalnog savjetnika III za javne nabavke, tvrdi, “godinama nije bilo zainteresovanih”.

Upozorava i na to da je po dolasku na radno mjesto dobila informaciju da “će je podučavati” treća osoba, za koju se kasnije ispostavilo da upravo ona i pored rada u drugom državnom organu godinama radi poslove u vezi s javnim nabavkama u Sekretarijatu TS.

”Činjenicu da sam ušla u posao i problematiku javnih nabavki, Topalović nije mogla da prihvati jer je znala da mogu da uočim sve nepravilnosti i da radim po zakonu. Naučila sam rad u elektronskom sistemu javnih nabavki (ESJN), uključena u sve poslove, komunikaciju s ponuđačima, odgovarala na zahtjeve tužilaštava, pisala zapisnike, pripremala tehničke specifikacije, održavanje i nadogradnju informacionog sistema... Topalović je bila jako nezadovoljna što sam pozivala tužilaštva i raspitivala se za vozila koja su u upotrebi, što i nije bilo slučajno, jer je ona sve vrijeme davala lažne podatke o broju automobila, na šta je DRI i ukazala”, navodi se u dopisu Drašković članovima TS.

Navodi i da je “jednom prilikom upozoravala ponuđača da se ne poklapaju proizvodi sa fakture i oni sa tendera”, pa je u Sekretarijatu upozorena da “im ne prijeti”...

Bonus video: