Green Home: Grahovača zatrpana otpadnim gumama

Takve slike, kako kažu iz ove NVO, najbolje opisuju koliko je loše stanje u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori

5007 pregleda 4 komentar(a)
Otpadne gube u Grahovači, Foto: Green Home
Otpadne gube u Grahovači, Foto: Green Home

Nevladina organizacija Green Home objavila je da su u blizini vikend naselja Grahovača, na oko dva kilometra od Rožaja, na obalu rijeke i u samu rijeku odbačene velike količine otpadnih guma.

"Grahovača je zatrpana otpadnim gumama", kaže Green Home u saopštenju.

Takve slike, kako kažu iz ove NVO, najbolje opisuju koliko je loše stanje u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

"Iako čak i važeći Zakon o upravljanju otpadom definiše da privredna društva ili preduzetnici koji proizvode ili unapređuju, obrađuju, prodaju ili uvoze gume imaju proširenu odgovornost i dužni su da organizuju poslove upravljanja otpadom koji nastaje od tih proizvoda, primjena ove zakonske odredbe očigledno ne postoji u praksi", navodi Green Home.

Grahovača, otpadne gume, automobilske gume
foto: Green Home

Kažu da je poražavajuća činjenica da se u Izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanju otpadom navodi da su "pojedina društva upisana u registar sakupljača otpadnih guma", ali da za sada "nema informacija o njihovim aktivnostima".

"Iz ovoga se najbolje može vidjeti nemoć države i institucija koje ne znaju šta ko radi u ovoj oblasti", kažu iz ove NVO.

Uredba o načinu i postupku osnivanja sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadnih guma, koja treba da definiše dalje aktivnosti u ovoj oblasti još uvijek je u nacrtu, kao i novi zakon o upravljanju otpadom, istakli su u saopštenju.

Grahovača, otpadne gume, automobilske gume
foto: Green Home

"Pitanje upravljanja otpadnim automobilskim i drugim gumama samo je jedan segment iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori koji nije regulisan, a koji kao posljedicu ima ovakve ili slične slike širom zemlje. Imajući na umu sastav automobilskih guma i veliku mogućnost njihove reciklaže, potrebno je što prije uspostaviti sistem sakupljanja i reciklaže ove vrijedne sirovine kako bi istu prestali paliti i bacati na različite lokacije širom Crne Gore", zaključuje Green Home u saopštenju.

Bonus video: