Adžić: Klimatske promjene stvaraju izazove, na koje svaka država mora da ponudi adekvatan i pravovremen odgovor

Bešović je kazao da su sve aktivnosti u okviru projekta imale za cilj jačanje resursa za reagovanje u slučaju elemantarnih nepogoda i drugih nesreća u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

2273 pregleda 4 komentar(a)
Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić poručio je da klimatske promjene stvaraju izazove, na koje svaka država mora da ponudi adekvatan i pravovremen odgovor.

Danas je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, otvoren Nacionalni trening centra za zaštitu i spašavanje.

"Potvrda da Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznaje značaj ulaganja u sistem zaštite i spašavanja i ostvaruje vidljive rezultate na planu regionalne i međunarodne saradnje je i današnje otvaranje Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje", poručio je Adžić.

Poručio je da svjesni da klimatske promjene stvaraju izazove, na koje svaka država mora da ponudi adekvatan i pravovremen odgovor u cilju zaštite građana i materijalnih i kulturnih dobara, u kontinuitetu, kako kaže, unapređuju kapacitete tog kompleksnog sistema.

"Vjerujem da će Nacionalni trening centar pomoći subjektima zaštite i spašavanja da budu spremniji i obučeniji, a ono što sa sigurnošću mogu konstatovati je da im hrabrosti i požrtvovanosti nije nedostajalo”, kazao je Adžić.

Navode da se prisutnima obratio i v.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović, koji je kazao da se radi o savremenom centru koji će obezbijediti sprovođenje stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

On je istakao da je otvaranjem centra uspješno finalizovan projekat “Safe together” koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje kao vodeći partner sproveo u saradnji sa gradovima Gradiška (BiH) i Daruvar (Hrvatska).

Podsjetio je, kako je saopšteno, da su sve projektne aktivnosti sprovedene shodno planiranoj dinamici, a da su imale za cilj jačanje resursa za reagovanje u slučaju elemantarnih nepogoda i drugih nesreća u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje, Radomir Šćepanović, je istakao zadovoljstvo što će zahvaljujući novootvorenom centru u okviru MUP-a, Direktorat za zaštitu i spašavanje, po ugledu na zemlje EU, organizovati i sprovoditi osnovne i specijalističke obuke, štabne vježbe, kao i obuke u cilju podizanja svijesti građana o smanjenju rizika od katastrofa.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić je zahvalio MUP-u i lokalnim upravama Gradiške i Daruvara što su se povezali u projektu "Safe together“, kao i Evropskoj uniji koja je prepoznala potrebu za ovakvom inicijativom.

"Svjedoci smo da su priprema i prevencija nužne kada je u pitanju sprečavanje i saniranje posljedica elementarnih nepogoda, a zajedničkim radom afirmišemo koordinaciju i solidarnost", poručio je Jukić.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je, čestitajući na uspješnoj realizaciji tog projekta, istakao da je regionalno povezivanje od izuzetne važnosti.

Izrazio je, kako navode, očekivanje da će u narednom periodu Crna Gora nastaviti da unapređuje svoje kapacitete i time bude još jedan korak bliže članstvu u EU.

Kazali su da je adaptacija Nacionalnog trening centra realizovana u okviru projekta "Safe together", koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje, u prethodne dvije godine, kao vodeći partner, implementirao sa projektnim partnerima Grad Gradiška iz BiH i grad Daruvar iz Hrvatske.

Projekat se, kako navode, realizuje u okviru prekograničnog programa Intereg, IPA, Hrvatska - BiH - Crna Gora, čija je ukupna vrijednost 1.276.113,89 eura, od čega je ukupan budžet Direktorata za zaštitu i spašavanje iznosio 519.981,54 eura, pri čemu je 85 odsto ili 441.967,30 eura pokriveno iz sredstava Evropske unije.

Bonus video: