Dukaj: Odlučnu akciju usporio dobrim dijelom sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu

Dukaj je naveo da je formiran Savjet za reformu javne uprave, kojim rukovodi premijer, kao i Operativni timovi za praćenje pojedinačnih oblasti

5182 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MJU
Sa sastanka, Foto: MJU

Unapređivanje javne uprave jedan je od ključnih uslova demokratizacije cijelog društva, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), učesnici sastanka na ministarskom nivou u Tirani pohvalili su ostvarene rezultate i dostignuća ReSPA-e u protekloj godini.

"Unapređivanje javne uprave je jedan od ključnih uslova demokratizacije cijelog društva. U tom pravcu, po stupanju na čelo MJU, krenuli smo sa postavljanjem temelja za dalje unapređenje kvaliteta javne uprave, pa i kvaliteta rukovođenja", kazao je Dukaj.

On je naveo da je njihovu odlučnu akciju usporio dobrim dijelom sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu.

"I poslije smirivanja i saniranja situacije, uz naučene lekcije krenuli smo u dalje aktivnosti usmjerene na kreiranje temelja za promjene i unapređenje uslova u toj oblasti", kazao je Dukaj.

On je istakao da je u toku unapređivanje zakonodavnih rješenja zakonima o Vladi, državnim službenicima i namještenicima, nevladinim organizacijama, slobodnom pristupu informacijama i o lokalnoj samoupravi.

Dukaj je naveo da je formiran Savjet za reformu javne uprave, kojim rukovodi premijer, kao i Operativni timovi za praćenje pojedinačnih oblasti.

"Radimo na unapređenju rada lokalnih samouprava, kao i izradu funkcionalne analize rada lokalnih samouprava", dodao je on.

Dukaj je, kako se navodi, istakao da su svjesni potrebe osnaživanja i motivisanja zaposlenih.

Prema njegovim riječima, ono što ohrabruje jeste pozitivan odgovor institucija da kroz modele motivisanja službenika obezbijede ostanak kvalitetnih i stručnih ljudi u državnoj upravi.

"Proces depolitizacije i profesionalizacije predstavlja dugotrajan i zahtjevan proces, čega smo svjesni u Crnoj Gori", poručio je on.

S tim u vezi, kako je rekao Dukaj, ulažu sve napore da kroz različite mehanizme obezbijede da kompetentni, stručni i posvećeni državni službenici i namještenici, budu nagrađeni po principu zasluga i postignutih rezultata.

Direktorica ReSPA-e Maja Handjiska Trendafilova kazala je da je ova godina označena kao jedna od ključnih za dalje strateško opredjeljenje ReSPA-e.

Ona je navela da su ministri iz ReSPA članica u potpunosti podržali ReSPA sporazum i mandat do 2031. godine, dok je Evropska komisija (EK) dokazala punu posvećenost i podršku u okviru predstojećeg petog akcionog granta EK 2023-2025.

“A danas smo se dogovorili o sadržaju revidirane ReSPA strategije 2019-2024”, dodala je Handjiska Trendafilova.

Prema njenim riječima, ti rezultati ne bi se mogli postići bez snažne podrške i velike saradnje predstavnika vlasti uključenih u upravljačke strukture ReSPA-e, radnih grupa, oficira za vezu, predstavnika Evropske unije, brojnih stručnjaka angažovanih u različitim oblastima, kao i ReSPA tima.

Handjiska Trendafilova je zahvalila svima na odlično obavljenom poslu koji njih iz Sekretarijata ReSPA snažno motiviše da pojačaju svoje aktivnosti, uključujući podršku u državi i šeme mobilnosti na zahtjev.

“I da razvijemo regionalnu platformu znanja za dalje osnaživanje državnih službenika i pomoći vladama u razvoju modernih, efikasnih i otpornih javnih institucija koje privlače i zadržavaju prave ljude“, dodala je ona.

Iz MJU su rekli da se na otvorenoj sjednici sastanka razgovaralo o značaju strateške transformacije ljudskih resursa, kako bi bio moderan i atraktivan za državne službenike, dok je ReSPA predstavila rezultate pilot istraživanja o zadovoljstvu zaposlenih.

“To je takođe bila prilika za neformalnu diskusiju na ministarskom nivou o ključnoj temi najboljih praksi za upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je ReSPA provela 62 akcije izgradnje kapaciteta za 1346 državnih službenika iz cijelog regiona, pet regionalnih komparativnih istraživačkih projekata i 21 akciju direktne podrške svojim članicama.

Dodaje se da je time ReSPA nastavila da jača regionalnu saradnju između aktera PAR-a, promoviše kolektivno učenje i transfer znanja, i olakšava ostvarivanje težnji članica za evropske integracije kroz podržavanje i podršku evropskih principa javne uprave.

“Rezultati praćenja rezultata ReSPA podrške regionu za ovu godinu, koji su dobili više od četiri (od pet), nesumnjivo su potvrdili dobre rezultate ReSPA-e u prilagođavanju svog programa rada fokusiranom na regionalne potrebe”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je i predsjedavajuća Upravnog odbora Milva Ekonomi predala predsjedavanje ministru Josipu Grubeši, koji je potvrdio da će Bosna i Hercegovina blisko sarađivati sa ReSPA-om i uložiti značajne napore u daljem jačanju misije i djelovanja ReSPA-e.

Bonus video: