Hiljade kubika prijete Paljevinskoj rijeci

Mještani strahuju da može doći do obrušavanja i zatrpavanja rijeke. Na tom prostoru planirano još hotela

4396 pregleda 4 komentar(a)
Paljevinska rijeka se ne vidi od građevinskog otpada, Foto: Dragana Šćepanović
Paljevinska rijeka se ne vidi od građevinskog otpada, Foto: Dragana Šćepanović

Na više lokacija od kolašinskog sela Mušovića Rijeka prema skijalištima na Bjelasici, na obalama Paljevinske rijeke, minulih dana odlaže se zemlja iskopana sa gradilišta jednog od hotela u blizini.

Prema onome što je moguće vidjeti na terenu, zemlja se, koja se odlaže na prostoru između puta i rijeke, obrušava do same ivice korita Paljevinske. Odlaganje na hiljade kubika zemlje intenzivno je nastavljeno i juče, a vozači kamiona koji dovoze zemlju sa gradilišta kažu da će isti posao raditi i narednih dana.

Kolašinci koji su proteklih dana obavijestili novinare o deponovanju materijala na obali Paljevinske, tvrde da se na taj način ugrožava rijeka. Objašnjavaju da je veliki rizik da se deponovani materijal obruši i napravi brane u rijeci.

Na deponovanje materijala na obali Paljevinske rijeke reagovali su i iz GP URA u Kolašinu. Pozivaju nadležne inspekcije da hitno reaguju i provjere “sve deponije građevinskog materijala na javnim površinama, a naročito u blizini rijeka”.

”Kontrola načina i mjesta na koje investitori odlažu građevinski otpad mora da bude intenzivna i redovna. Nikako se ne smije desiti da to čine na javnim površinama i u koritima rijeka. Pozivamo nadležne inspekcije i službe da obave detaljnu kontrolu poslova koji su u tom smislu do sada obavljeni. Takođe, skrećemo pažnju da je neophodno ubuduće napraviti plan prema kojem će za građevinski otpad biti određene lokacije”, poručuju iz te stranke.

Zemlja iskopana sa gradilišta hotela
Zemlja iskopana sa gradilišta hotelafoto: Dragana Šćepanovć

Iz kolašinskog odbora URA podsjećaju na atraktivnost korita Paljevinske rijeke. Kažu da je taj prostor idalan za pješačke staze.

Iz kolašinske komunalne inspekcije, međutim, tvrde da u tim poslovima nema ničeg čime se krše propisi. Kažu da su konstatovali da se zemlja odlaže na privatnom posjedu. Objašnjavaju i da se materijal deponuje 15 metara od rijeke.

”Službenici komunalne policije i komunalne inspekcije su po pitanju odlaganja građevinskog materijala, odnosno zemljanog iskopa, pored Paljevinske rijeke, u mjestu Sretavac, izlazili na lice mjesta i tom prilikom konstatovali da se iskopani materijal odlaže na posjedima u privatnom vlasništvu. Konstatovano je da korito Paljevinske rijeke nije ugroženo, kako je deponovani materijal na oko 15 metara udaljenosti od korita iste, čime propisi Zakona o vodama nisu prekršeni”, kazali su “Vijestima” u komunalnoj policiji.

Podsjećaju da “za nasipanje, ravnjanje i uređenje terena na privatnom posjedu nije potrebno odobrenje”. Objašnjavaju i da je za “kontrole izvođenja radova na samom iskopu nadležna urbanističko-građevinska inspekcija”.

Paljevinska rijeka duga je nekoliko kilometara i izvire u blizini Ski centra Kolašin 1450. Zajedno sa rijekom Ljevajom kod sela Mušovića Rijeka čini Svinjaču, pritoku Tare. Prostor uz Paljevinsku do skijališta je privukao pažnju investitora, pa su minulih godina privatne parcele u tom dijelu opštine, mahom, prodate i na njima se sprema gradnja više hotela.

Bonus video: