Divanovića "otpisao" i sud

Upravni sud odbacio tužbu funkcionera DPS-a da je nezakonito smijenjen sa mjesta predsjednika Opštine Budva, kao i da je Marko Carević nezakonito izabran za prvog čovjeka Budve

26020 pregleda 13 komentar(a)
Divanović, Foto: Opština Budva
Divanović, Foto: Opština Budva

Visoki funkcioner lokalnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Divanović izgubio je spor pred Upravnim sudom, koji je odbacio njegovu tužbu da je nezakonito smijenjen sa mjesta predsjednika Opštine Budva, kao i da je Marko Carević nezakonito izabran za prvog čovjeka Budve.

”Tužba se odbija kao nedozvoljena”, piše u rješenju Upravnog suda u koje su “Vijesti” imale uvid.

Divanovića je 27. juna 2020. na sjednici zatvorenoj za javnost pod privatnim obezbjeđenjem, koje uz upotrebu fizičke sile nije dozvoljavalo nikome da uđe u salu Skupštine opštine, za predsjednika Opštine Budva izabrala skupštinska većina kojoj je većinu dao odbjegli odbornik Pokreta za promjene Stevan Džaković.

Njegovo imenovanje nikada nije prihvaćeno od Demokratskog fronta, Demokrata i SNP-a, koji su tvrdili da je riječ o političkoj korupciji, te podnijeli i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić, koji je sve odbacio.

Nakon toga, puna tri mjeseca pred zgradom Skupštine opštine bili su protesti, koje je obilježila upotreba policijske sile.

Nemile scene 2020. godine u Budvi
Nemile scene 2020. godine u Budvifoto: Vuk Lajović

Međutim, nakon nadmoćne pobjede DF i Demokrata, na prvoj Skupštini opštine, održanoj 24. septembra 2020, Divanović je smijenjen, a imenovan je Marko Carević.

Divanović je Upravnom sudu podnio tužbu protiv Skupštine opštine Budva, tvrdeći da je nezakonito smijenjen, navodeći da je odlukom lokalnog parlamenta 27. juna 2020. izabran na mandat od četiri godine, te da je Skupština 24. septembra 2020. godine, odmah nakon konstituisanja, donijela odluku kojom je poništila odluku o njegovom izboru suprotno nadležnostima normiranim članom 38 Zakona o lokalnoj samoupravi.

”Divanović je istakao da je, donošenjem ovakve odluke, povrijeđena procedura propisana članom 62 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 104 i 105 Statuta Opštine Budva. Predložio je da sud usvoji tužbu i poništi Odluku o poništaju Odluke Skupštine opštine Budva od 27.6.2020. godine i Odluku o izboru predsjednika Opštine Budva od 24.9.2020. Podneskom od 26. novembra 2020. godine tužilac je precizirao tužbeni zahtjev na način da je odustao od dijela zahtjeva kojim je tražio poništaj Odluke o njegovom razrješenju, tražeći da sud odluči po tužbi za poništaj Odluke od 24.9.2020. godine. Konačan predlog tužioca je izostao, jer je rasprava održana u njegovom odsustvu”, piše u rješenju presude.

Skupštinu opštine zastupao je Sekretarijat za zaštitu imovine koji je osporio osnovanost tužbe Divanovića, tražeći da se ona odbije, što je Upravni sud i prihvatio.

Novokonstituisana Skupština opštine, u kojoj su većinu od 20 odbornika imali koalicija "Za budućnost Budve”, koju je predvodio Carević i Demokrate, početkom novembra 2020. donijela je odluku o poništavanju akata koje je administracija Divanovića donijela u periodu od 8. juna do 24. septembra 2020. i preduzimanju odgovarajućih radnji organa lokalne samouprave. Među poništenim aktima je i akt, kako je tada navedeno, o poništenju Odluke o izboru ranijeg nelegitimnog i nelegalnog predsjednika Opštine Budva od 27. juna 2020.

U julu 2021. Komisija za žalbe Vlade Crne Gore odbacila je žalbe nekadašnjih opštinskih funkcionera iz redova administracije Nikole Divanovića, kadrova DPS-a, te potvrdila odluke gradonačelnika Marka Carevića koji ih je razriješio dužnosti.

Carević je u februaru prošle godine u ponovnom postupku razriješio dužnosti svih osam Divanovićevih funkcionera, koji su prije toga uložili žalbu, a koju je uoči Nove godine vladina Komisija prihvatila i vratila prvom čovjeku Opštine na odlučivanje.

Nakon što je Carević u ponovnom postupku donio istovjetna rješenja, odnosno donio odluke o razrješenju, Divanovićevi kadrovi su ponovo uložili žalbu smatrajući da predsjednik Opštine nije postupio po rješenju Komisije za žalbe.

”Komisija za žalbe je razmotrila cjelokupne spise predmeta, ispitala žalbeno rješenje, ocijenila navode žalbe i našla da žalbu treba odbiti”, navedeno je tada u odluci Komisije za žalbe Vlade Crne Gore.

Prvi čovjek grada je u ponovnom postupku ocijenio da je Divanović postavio funkcionere kršeći zakone, da pojedini od kadrova nemaju ni položene stručne ispite, neki čak ni obrazovanje za funkcije koje su dobili.

Izostale nove krivične prijave zbog nasilne smjene vlasti

Iako ih je odluka Skupštine opštine na to obavezivala, administracija Marka Carevića nije podnijela nove krivične prijave protiv svih aktera nasilne smjene vlasti iz 2020.

Carević je najavio krivične prijave kada se dogode promjene u Specijalnom tužilaštvu, odnosno kada sa čela ode Milivoje Katnić. On je sa skupštinske govornice, odgovarajući na prozivke odbornika iz redova njegove koalicije da niko od onih koji su učestvovali u prebijanju građana, lokalnom državnom udaru i političkoj korupciji, a potom i upadu u Opštinu, nije odgovorao, poručio da će protiv svih biti podnijete krivične prijave.

“Heroji proljeća” i “heroji SKY aplikacija”

Izraz “heroji” za aktere političkih dešavanja u Budvi u periodu od dvije godine, koristili su čelni ljudi DPS-a, kada su željeli građanima Budve i Crne Gore da “približe” političke prilike u metropoli turizma.

Tako je u ljeto 2020. tadašnji premijer Duško Marković stigao lično u Budva kako bi dao podršku Divanoviću i njegovim kadrovima, nazvavši ih “heroji proljeća” za sve ono što su uradili.

Tu kvalifikaciju, ali u pežorativnom smislu koristili su politički oponenti.

Izraz “heroji” upotrijebio je i predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović kada je uoči lokalnih izbora na konvenciji koalicije okupljene oko njegove partije iz Bečića poručio da građani biraju između predstavnika liste DPS-a i koalicionih partnera i “heroja SKY aplikacija", aludirajući na pripadnika i simpatizere Demokratskog fronta.

Bonus video: