Za obnovu sportskih terena na Benovu i u Škaljarima oko 250.000 eura

Jokić zahvalio Vojinoviću na brzoj reakciji Ministarstva prosvjete, kazavši da je saradnja na visokom nivou, te da zajednički rješavaju sva pitanja koja su od značaja za obrazovni sistem, odnosno institucije obrazovnog sistema koje se nalaze na teritoriji Kotora

2569 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Opština Kotor
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Opština Kotor

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ministar prosvjete Miomir Vojinović i direktorica Osnovne škole "Njegoš" Tamara Radonjić potpisali su danas Memorandum o saradnji, koji se tiče relizacije projekta vrijednog više od 250.000 eura.

Iz Opštine je saopšteno da je projekat vezan je za adaptaciju multifunkcionalnog sportskog terena OŠ "Njegoš" na Benevu i izgradnje sportskog terena te škole u Škaljarima.

Jokić je zahvalio Vojinoviću na brzoj reakciji ministarstva, kazavši da je saradnja na visokom nivou, te da zajednički rješavaju sva pitanja koja su od značaja za obrazovni sistem, odnosno institucije obrazovnog sistema koje se nalaze na teritoriji Kotora.

KO Memorandum
foto: Opština Kotor

Potpisivanje memoranduma omogućiće da Opština Kotor finansira sa oko 250.000 eura obnovu sportskih terena na Benovu i u Škaljarima u okviru OŠ "Njegoš", istakao je Jokić.

On je podsjetio da je Opština u saradnji sa Ministarstvom prosvjete uspjela da organizuje produžene boravke za djecu u osnovnim školama i dodao da su danas dogovorili dalju podršku za taj projekat, kao i unaprjeđenje servisa koji umnogome olakšava život zaposlenim roditeljima sa teritorije Kotora.

"Opština Kotor je preuzela na sebe obavezu da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete napravi akcioni plan za narednu godinu, kako bi podržala, u normativnom dijelu, sve projekte na adaptaciji i rekonstrukciji obrazovnih objekata. Naš krajnji cilj je da kraj 2023. dočekamo sa pristojnim uslovima u svim školskim objektima u Kotoru", kazao je Jokić.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je da je današnje potpisivanje Memoranduma samo jedan pokazatelj na koji način treba i mora da funkcioniše odnos lokalne samouprave i resornog ministarstva.

"Izražavam zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, kao i dogovorima oko dalje saradnje kada su u pitanju projekti na teritoriji opštine Kotor, čijom realizacijom ćemo poboljšati uslove u obrazovnim institucijama", zaključio je Vojinović.

Direktorica OŠ "Njegoš" Tamara Radonjić kazala je da će ova ulaganja doprinijeti da se učenici dodatno motivišu za sportske aktivnosti. Ona je istakla da je raduje informacija da su u toku pripreme za realizaciju projekta i ulaganja u OŠ "Njegoš" kada je u pitanju energetska efikasnost.

Otvoren sportski teren na Prčanju

Multifunkcionalni, sportski teren Osnovne škole "Ivo Visin” na Prčanju svečano su danas otvorili predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i direktorica te obrazovne ustanove Petra Ćetković.

Jokić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se u okviru novembarskih dana otvara adaptirani sportski teren i najavio izgradnju ostalih u osnovnim školama na području opštine, saopšteno je iz lokalne samouprave.

"Završena je izgradnja i multifunkcionalnog sportskog terena sa dječjim igralištem u Kavču, ali odlučili smo da otvaranje terena prčanjske škole uvrstimo u program proslave Dana opštine. Priveli smo kraju i izradu idejnog rješenja sportske sale za ovu obrazovnu ustanovu i nadamo se da će temelji biti postavljeni do 2024. godine. Ovo je jedan u nizu sportskih terena koje ćemo izgraditi u najbližoj budućnosti”, poručio je on.

Prčanj teren
foto: Opština Kotor

Jokić je istakao da je u planu izgradnja terena u Perastu, kod OŠ "Veljko Drobnjaković" u Risnu, na Benovu, kod male škole u Škaljarima. Multifunkcionalni teren u Kavču je završen, a investicija je iznosila više od 80.000 eura.

“Sport nije djelatnost u koju ulažete novac pa možete da zaradite to je novac koji ulažete da buduće generacije budu zdrave i da imaju dobar kako fizički tako i mentalni razvoj”, kazao je on.

Direktorica Osnovne škole “Ivo Visin” Petra Ćetković je istakla da su Opština Kotor, Sekretarijat za kulturu sport i društvene djelatnosti i Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, u saradnji sa Ministarstvom sporta, uspjeli da realizuju projekat čija je vrijednost 48.000 eura, a radovi su trajali dva mjeseca.

"Podsjetiću da je podloga za sportski teren posljednji put urađena 2003. godine, a naša djeca su u zadnjih 15 godina svoje slobodno vrijeme provodila na terenu koji je bio u jako lošem stanju, sa zarđalim i ogoljelim golovima, koševima bez mrežice na obručima, žičanom ogradom koja je bila isječena i veoma opasna po djecu. Da se uradila prava stvar za našu djecu i omladinu potvrđuju njihove svakodnevne različite aktivnosti na terenu i široki osmjesi”.

Prčanj teren
foto: Opština Kotor

Ćetković je kazala da je jedino kvalitetnom infrastrukturom moguće iznjedriti prave sportiste, buduće zvijezde, šampione i zdravu mladu populaciju.

Savjetnik za sport u Sekretarijatu za kulturu sport i društvene djelatnosti Dejan Ognjanović rekao je da će se lokalna uprava potruditi da u bližoj budućnosti realizuje više ovakvih i sličnih projekata.

Predsjednik Fudbalskog kluba Bokelj Davor Kumburović i trener Košarkaškog kluba Kotor Momčilo Knežević saglasni su, kako je saopšteno iz Opštine, da je ovo veoma značajno za najmlađe sugrađane i stvara uslove za njihov kvalitetniji rast i razvoj.

U okviru svečanosti priređen je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali učenici škole i Folklorni ansambl “Nikola Đurković”.

Na kraju programa učenici Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Radanovića odigrali su prijateljsku fudbalsku utakmicu sa učenicima-domaćinima.

Bonus video: