Neizvjesno hoće li profesori birati rektora

Poslanici imali zamjerke na predlog Branke Bošnjak, ona tvrdi da je ovakav izbor prvog čovjeka UCG korak ka slobodnijem Univerzitetu

5195 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Branka Bošnjak kazala je da Predlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju, u dijelu koji se tiče izbora rektora Univerziteta Crne Gore, važno pitanje za demokratizaciju državne visokoškolske ustanove.

“…Da depolitizujemo UCG i da ga ‘provjetrimo’ i damo realne i jednake šanse profesorima da se kandiduju za rektora”, kazala je Bošnjak tokom rasprave o izmjenama tog propisa.

Ona je i predložila izmjene.

Bošnjak je precizirala da izmjene predviđaju da se rektor UCG bira na “nekoj vrsti referenduma, odnosno da se o tome izjašnjava akademsko osoblje UCG, ali i studenti, što sam kroz amandman obezbijedila u mjeri u kojoj su prisutni u organima Univerziteta”.

Prema njenim riječima, rektor bi se, kao i do sada, birao na tri godine, na osnovu javnog konkursa i programa razvoja ustanove.

Bošnjak je kazala i da bi se rektor birao iz reda redovnih profesora UCG, sa najmanje 15 godina staža u toj državnoj ustanovi.

Pojasnila je da predlog izmjena predviđa i da ista osoba može biti birana dva puta uzastopno, a biračko pravo bi imalo akademsko osoblje u radnom odnosu, osobe sa naučnim zvanjima u radnom odnosu, predstavnici studenata.

“Izbori bi se održali tokom radnog dana. Prijavljeni bi predstvljali program na univerzitetskim jedinicima, postojaće izborna komisija… Mislim da je to najbolji način da dobijemo nekoga koga žele zaposleni na UCG i tako bi ustanova bila depolitizovana. Nije jednostavno baš izvršiti pritisak na 600 ili 700 ljudi. Ne prihvatam da treba čekati novi Zakon o visokom obrazovanju. Znam da ima dosta stvari koje treba ispraviti, ali mislim da je ovo važno da dobijemo Univerzitet koji će biti korektivni faktor”, naglasila je Bošnjak.

Izvjestilac Odbora za prosvjetu Dragan Bojović kazao je da to tijelo nije podržalo ove izmjene.

Pojasnio je da je stav na Odboru bio da treba imati sistemsko rješenje, da treba da budu konsultovani i uključeni svi kojih se to tiče, kao i da se već radi na izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanica Zdenka Popović (Demokrate-Demos) kazala je da se mora promovisati kvalitet i samostalnost UCG, a istovremeno da se studentima pruži sigurnost da će njihove diplome biti vrednovane.

Poslanik DF Slaven Radunović ukazao je na to da bi Skupština morala da vodi računa o interesima osnivača - države, ali da u predlogu nije ni pomenuto na koji bi se način štitili ti interesi, iako “svi interesi u regionu imaju neki institut” koji to pitanje reguliše.

“Autonomija univerziteta treba da ostane netaknuta, ali osnivač mora da ima određena prava”, kazao je Radunović.

Poslanik Branko Radulović istakao je da smo “imali kompetentne, ali neetične” ljude na čelu UCG.

“Bez pravog univerziteta, vrednovanja znanja i podrške tome znanju, nema Crne Gore. Zato podržavam ovaj predlog”, poručio je on. Bošnjak je kazala da se kao poslanica stalno bori za bolje obrazovanje, posebno visoko obrazovanje.

“Ovo je demokratično i sigurna sam da bi tako akademska zajednica i studenti izabrali najbolje Ne udara se na utonomiju UCG. Nijesam za to da politike smjenjuju rektore. Sve manje znanja je na Univerzitetu, baš zbog načina izbora. Nije tačno. Baš tako izabran rektor neće zavisiti od politike…”, kazala je Bošnjak.

Ukazala je i na to da Zakon o visokom obrazovanju treba da pretrpi promjene I obećala je da će dati svoj doprinos.

Bonus video: