Čempresi iz Kanja doživjeli sudbinu barskih?

Dio mještana tvrdi da se radi o bespotrebnoj sječi drveća u krugu OŠ “Mladost”. Direktorica škole kaže da su ta stabla uklonjena zbog opasnosti po bezbjednost učenika, zaposlenih i obližnjih kuća

10528 pregleda 7 komentar(a)
Dio čempresa i žice za struju, Foto: Privatna arhiva
Dio čempresa i žice za struju, Foto: Privatna arhiva

Grupa mještana iz Kanja kod Bijelog Polja tvrdi da je krajem oktobra, “iz potpuno neobjašnjivih razloga” došlo do nelegalne sječe borova i čempresa u krugu školskog dvorišta OŠ “Mladost” u Kanjama.

Oni su, kako su naveli, reagovali u cilju zaštite životne sredine, tim prije što su to drveće sadili djedovi i pradjedovi roditelja djece koja sad pohađaju tu školu, kao i zbog toga što je, “životna sredina jednako važna i na seoskom i u gradskom području” i zato što su “ovi čempresi doživjeli sudbinu barskih”.

”Decenijama je to drveće krasilo školsko dvorište. Pitamo se zbog čega je to urađeno, jer nisu postojali pravi razlozi. Čak i kesten, za čiju sječu nije bilo nikakave potrebe, iščupan je iz korijena. Zaista tužna slika i vrlo loša poruka novim generacijama”, navode građani u dopisu “Vijestima”.

Razočarani su činjenicom da niko do nadležnih ne reaguje, a poručuju da je tužno što su ti čempresi doživjeli sudbinu barskih.

U odgovoru “Vijestima” direktorica škole Tanja Bošković je navela da su ta stabla uklonjena zbog opasnosti po bezbjednost učenika, zaposlenih i obližnjih kuća, zbog čega su nadležni naložili uklanjanje.

”Naime, u većinu tih stabala bile su upletene žice od struje, odnosno priključci iz okolnih kuća, što je dodatno predstavljalo opasnost po sve koji bi bili u blizini, bilo u školskom dvorištu ili van njega. Ovo stanje se pogoršavalo kada su duvali vjetrovi, što je dovodilo do njihanja stabala i sa njima upletenih žica, koje su tako predstavljale potencijalnu opasnost za učenike, zaposlene i sve koji bi se našli u blizini”, kazala je Bošković, dodajući da su se upravo mještani okolnih kuća više puta obraćali, jer su strahovali od pada tih stabala.

Prije nego što se pristupilo samoj sječi stabala, podsjetila je ona, zakazana je sjednica Školskog odbora na kojoj je razmatran ovaj problem.

”Članovi Školskog odbora su jednoglasno donijeli odluku da se stabla koja se nalaze u školskom dvorištu uklone. Nakon toga škola se obratila nadležnoj inspekciji za šumarstvo. Od inspekcije smo dobili zapisnik, u kojem je nadležni inspektor utvrdio da je zahtjev za ukanjanje tih stabala opravdan i obavezao školu da na istoj toj površini zasadi vrstu koja ne dostiže te visine, a uljepšava ambijent. Škola će u što kraćem roku pristupiti ozelenjavanju površine i zasaditi niže zeleno rastinje po preporuci nadležnih”, kazala je ona.

Direktorica je kazala da u školskom dvorištu postoji još stabala čije su žile korijena “isplivale” na površinu i čija će zamjena biti na proljeće, a sve uz saglasnost nadležne inspekcije.

Bonus video: