Povećanje naknada, ali i kazni

U SO Mojkovac predviđene i novčane sankcije za nedolično ponašanje u lokalnom parlamentu

3595 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Prema novom predlogu Odluke o naknadama za rad odbornika u Skupštini opštine Mojkovac, predviđene su veće naknade, ali i novčane sankcije za nedolično ponašanje u lokalnom parlamentu.

Tako, na primjer, odbornik kojem bude bude izrečena mjera opomene kazniće se novčanom kaznom u visini od 10 odsto odborničke naknade za mjesec u kojem se održava sjednica Skupštine. Za dvije mjere opomene na istoj sjednici ta kazna će biti duplo veća.

Predstavnik zakonodavne lokalne vlasti, kojem u toku sjednice bude oduzeta riječ, neće primiti 40 odsto odborničke naknade taj mjesec. Ukoliko odbornik bude udaljen sa sjednice, biće kažnjen u visini polovine iznosa nanade koju dobija za mjesečni rad u SO.

Naknade se neće isplaćivati odbornicima koji ne prisustvuju sjednicama lokalnog parlamenta. Za obavljanje odborničke funkcije dobija se odbornički dodatak, dnevnica za prisustvovanje sjednicama SO ili radnih tijela, kao i kolegijume. Odbornici dobijaju naknade i za prisustvovanje zaključenju braka.

Prema novom predlogu Odluke, odbornički dodatak utvrđuje se u mjesečnom iznosu u visini od 2,5 obračunske vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru. Za prisustvovanje sjednici Skupštine odbornicima pripada i naknada u visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji.

”Za prisustvovanje sjednici stalnih radnih tijela Skupštine odbornik ima pravo na naknadu u visini polovine dnevnice za službeno putovanje u zemlji. Za učešće u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine član Kolegijuma, odnosno lice koje ga mijenja, ima pravo na naknadu u visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji”, piše u predlogu Odluke o odborničkim naknadama.

Naknada u visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji dobija se i za prisustvovanje zaključenju braka. Ukoliko se vjenčanje obavlja izvan službenih prostorija, naknada za prisustvo odbornika uvećava se za 100 odsto tog iznosa.

U obrazloženju predloga Odluke piše da je razlog za povećanje odborničkih naknada povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru. U odnosu na postojeće izdvajanje, naknade odbornicima bile bi uvećane na mjesečnom nivou približno za oko 2.500 eura, piše u predlogu Odluke.

Bonus video: