Odbijeni zahtjevi za izuzeće: Suzana Mugoša i dalje sudi za "državni udar"

Advokat Jugoslav Krpović je zatražio izuzeće čitavog sudskog vijeća jer tvrdi da se njegovoj branjenici Branki Milić ne dozvoljava da iznosi odbranu i obmanjuje se
189 pregleda 7 komentar(a)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.09.2017. 16:49h

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović odbio je kao neosnovan zahtjeve za izuzeće predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, te postupajućih sudija Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean. ​​

Advokat Jugoslav Krpović je zatražio izuzeće čitavog sudskog vijeća jer tvrdi da se njegovoj branjenici Branki Milić ne dozvoljava da iznosi odbranu i obmanjuje se.

Advokat Miroje Jovanović je zatražio izuzeće predsjednice vijeća Suzane Mugoše i sutkinje Vuković, ali ne i sutkinje Pean, te izuzeće Savića. Jovanović tvrdi da je Mugoša pokazala pristrasnost u vođenju postupka. On je podsjetio da je 6. septembra sutkinja Mugoša onemogućila advokatima odbrane da stavljaju prigovore i primjedbe u ovoj fazi postupka, što je protivno Zakoniku o krivičnom postupku i stavu Višeg suda. Jovanović je naveo i da je sutkinja kaznila advokate odbrane bez odluke sudskog vijeća.

Jovanović je objasnio da traži izuzeće sutkinje Dragice Vuković jer se prilikom iznošenja odbrane neformalno i neprimjereno ponašala prema njemu i to više puta.

Jovanović smatra da je sutkinja namjerno pokušala da isprovocira zathjev za izuzeće svojim postupcima. Advokat Dušan Radosavljević je zatražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća nakon današnjih odluka povodom procesnih razloga jer, kako kaže, ono što se čulo u sjednici je zaprepašćujuće i kontaminira postupak.

Jovanović je tražio izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, jer je 14. septembra objavio saopštenje koje se odnosi na njega, a u kome je, kako se tvrdi, pokazao pristrasnost. On je podsjetio da je Savić učestvovao u odlučivanju o daljem određivanju pritvora i da je stavio okrivljene u neravnopravan položaj.

On je kazao da predsjednik vijeća i suda tendenciozno svojim radnjama pomažu tužilaštvu da spriječi odbranu da dođe do svih spisa i tako bude ravnopravno u postupku.

Jovanović je naveo da su učesnici u postupku sprječavani da se izjašnjavaju na riječi koji se desetinama i stotinama puta pominju u optužnici i da konstatuju da se radi o političkom procesu.

Milan Knežević je kazao da sud pokazuje mržnju prema svima optuženima koji su Srbi.

Andrija Mandić je napomenuo da su i sudije Haškog tribunala imale mnogo više razumijevanja za iznošenje odbrane i da nisu reagovali čak ni na uvrede. On i Knežević su kazali da su sudstvo i tužilaštvo uigrani tim, a to tako ne bi trebalo da bude. Oni su se pridružili zahtjevu za izuzeće, a Knežević je kazao da je sutkinja Dragica Vuković u rodbinskoj vezi sa agentom provokatorom koji je, kako navodi, snimao lidere DF po nalogu tužilaštva. On je kazao da je ime navodnog agenta Veselin Mujović.

Knežević je optužio sutkinju Mugošu da ne donosi samostalne odluke, već da se konsultuje sa ministrom pravde Zoranom Pažinom koji se potom konsultuje sa šefom DPS Milom Đukanovićem. On je kazao da ne priznaje taj sud, već samo sud svog naroda i partije.

Bonus video: