Nisu se potrudili da dovoljno pomognu

”U konkretnom slučaju, škola nije postupila po rješenjima komisije i nije svakom učeniku obezbijedila asistenta u nastavi kao tehničku pomoć”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković

2910 pregleda 1 komentar(a)
Rješenje za troje djece na Cetinju, ali samo dva asistenta, Foto: Shutterstock
Rješenje za troje djece na Cetinju, ali samo dva asistenta, Foto: Shutterstock

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama cetinjske OŠ “Lovćenski partizanski odred” (LPO) onemogućeno da ostvare prava na obrazovanje.

Roditelji su istakli da je u rješenjima Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Cetinje navedeno da je potrebno angažovanje asistenta u nastavi za svako dijete ponaosob. U međuvremenu je odobreno angažovanje dva asistenta u nastavi, uz odluku da se djeci sa Daun sindromom dodijeli jedan asistent koji će pola nastave raditi sa jednim, a drugu polovinu vremena sa drugim djetetom, iako su djeca u posebnim odjeljenjima i zbog kombinovanih smetnji nisu u mogućnosti da samostalno prate nastavu bez pomoći.

Roditelji smatraju da su povrijeđena prava njihove djece jer nisu ispoštovana rješenja o usmjeravanju.

”U konkretnom slučaju, škola nije postupila po rješenjima komisije i nije svakom učeniku obezbijedila asistenta u nastavi kao tehničku pomoć”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković.

Iz dopisa koji je OŠ dostavila Ministarstvu prosvjete navodi se da uprava škole ne može angažovati još jednog asistenta u nastavi bez saglasnosti tog resora, iako su i sami svjedoci da ovakav način rada - asistent po dva školska časa - ne funkcioniše dobro u praksi, te ne mogu garantovati za uspjeh i bezbjednost ove djece.

Nepoštovanje rješenja pokazatelj je realne prakse da se odluka o angažovanju asistenta formalno ne donosi od strane nadležne komisije, već konačnu odluku donosi obrazovna ustanova odnosno Ministarstvo koje je u obavezi da obezbijedi finansijska sredstva za angažovanje asistenta u nastavi, upozorava Mijušković.

”Ovakvim postupanjem, osim što se ne poštuju donijeta rješenja, stvara se i prostor za nesigurnost i neizvjesnost roditelja/staratelja djece sa smetnjama u razvoju, koji shodno donijetim rješenjima imaju realna očekivanja. Zaštitnik je mišljenja da škola, Ministarstvo i nadležna komisija u konkretnom slučaju nisu pokazali spremnost da obezbijede neophodnu pomoć i podršku”, navodi ona.

Preporuka Ministarstvu prosvjete je da izvrši analizu postojećeg modela rada komisija za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Preporuka školi je da obezbijedi podršku i pomoć asistenta u nastavi za učenike kojima je u rešenju navedeno da je ustanova dužna da obezbijedi tu podršku za sve vrijeme trajanja nastavnih jedinica, vodeći računa o individualnim kapacitetima đaka.

Bonus video: