Brđanin: Jačamo partnerstvo sa svim evropskim agencijama

On je izrazio spremnost Uprave policije da aktivno doprinosi jačanju saradnje, kako učešćem na operativnim sastancima, tako i unapređenjem razmjene operativnih podataka

1879 pregleda 0 komentar(a)
Na sastanku, Foto: Uprava policija
Na sastanku, Foto: Uprava policija

Crnogorska policija aktivno jača partnerstva sa policijskim službama, učestvuje u relevantnim regionalnim inicijativama i ostvaruje plodotvornu saradnju sa svim evropskim agencijama i međunarodnim organizacijama, rekao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Brđanin i vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Dragan Klikovac prisustvovali su sastanku šefova policija zemalja Brdo procesa, koji je danas održan u Portorožu, u Sloveniji.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, sastanak je otvorila ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Tatjana Bobnar, a učesnici su raspravljali o unapređenju saradnje zemalja Brdo procesa, imenovanju operativnih kontakt tačaka i uspostavljanju mreže za razmjenu operativnih podataka.

"Druga tema odnosila se na prikupljanje podataka o krijumčarenju migranata, sa posebnim naglaskom na spremnost Slovenije da podijeli svoje iskustvo i znanje u odnosu na centralizovano prikupljanje podataka o krijumčarenju migranata", kaže se u saopštenju.

Savremeni bezbjednosni izazovi kao što su ilegalne migracije otvorili su, kako je saopšteno, potrebu za snaženjem saradnje zemalja Brdo procesa u odnosu na aktuelne migratorne tokove, kako na nacionalnom i regionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Brđanin je zahvalio zemljama učesnicama iz EU na spremnosti da doprinesu i svojim manje razvijenim susjedima i istakao da samo ujedinjene u zajedničkom cilju zemalje članica Brdo procesa mogu postići konkretne rezultate i izgraditi još jače partnerstvo.

"Uprava policije, svjesna značaja efikasne međunarodne saradnje, aktivno jača partnerstva sa policijskim službama na bilateralnom planu, učestvuje u relevantnim regionalnim inicijativama i ostvaruje plodotvornu saradnju sa svim evropskim agencijama i međunarodnim organizacijama", kazao je on.

Brđanin je pozdravio inicijativu za uspostavljanje Mreže za razmjenu operativnih podataka o krijumčarenju migranata.

"On je izrazio spremnost Uprave policije da aktivno doprinosi jačanju ovog vida saradnje, kako učešćem na operativnim sastancima, tako i unapređenjem razmjene operativnih podataka", kaže se u saopštenju.

Prisutni su se, kako se navodi, saglasili da je ta inicijativa važno korak naprijed ka jedinstvenom i efikasnom djelovanju u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Bonus video: