Misija OEBS-a u Crnoj Gori održala dvodnevnu radionicu za zaposlene u Službi Skupštine

Događaj je organizovan 17. i 18. novembra

855 pregleda 0 komentar(a)
Sa održane radionice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa održane radionice, Foto: Skupština Crne Gore

Za zaposlene u Službi Skupštine Crne Gore na temu "Savremeni parlamentarni trendovi u izradi zakona" održana je dnodnevna radionica.

Događaj je organizovan od strane Misije OEBS-a u Crnoj Gori 17. i 18. novembra.

Iz Skupštine Crne Gore saopšteno je da su u uvodnom dijelu, zaposleni u sekretarijatima radnih tijela Skupštine imali priliku da se upoznaju sa nalazima iz analize postupaka za donošenje zakona koje primjenjuju parlamenti u regionu OEBS-a i principima zakonodavnih smjernica na kojima trenutno radi OEBS/ODIHR.

Radionica Skupština
foto: Skupština Crne Gore

"U tom kontekstu, bilo je riječi o trendovima u radu odbora, praksama i pristupima u izradi pravnih analiza, te istraživačkim metodama koje su se pokazale korisnim u izradi uporedne analize zakonskih rješenja", navodi se u saopštenju.

Tokom obuke, razgovarano je, kako je saopšteno, o postupku za donošenje zakona u Skupštini, saradnji Skupštine i Vlade u zakonodavnom procesu, pravno-tehničkim pravilima koja se primjenjuju u izradi zakona i drugih akata, kao i digitalizaciji parlamentarnog rada.

Uz brojne praktične vježbe, učesnici radionice su, kako navode, diskutovali i na teme uloge parlamenta u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, izrade rodno-odgovornih zakona, kao i sprovođenja postupka procjene uticaja propisa.

Radionica Skupština
foto: Skupština Crne Gore

Poručeno je da su na temu Savremenih parlamentarnih trendova u izradi zakona sa zaposlenima ispred Misije OEBS-a u Crnoj Gori razgovarali Primož Vehar i Marta Ahler, međunarodni konsultanti za pravna pitanja i ljudska prava.

Bonus video: