Đurović: Vjerujemo da će egipatski investitori naći interes da posluju u Crnoj Gori

Đurović je danas primila u oproštajnu posjetu nerezidentnog ambasadora Egipta Saida Hindama

3911 pregleda 2 komentar(a)
Hindam i Đurović, Foto: Skupstina CG
Hindam i Đurović, Foto: Skupstina CG

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, saopštila je da je Crna Gora zainteresovana za intenzivnije predstavljanje turističkih potencijala naše države u Egiptu.

Ona je danas, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, primila u oproštajnu posjetu nerezidentnog ambasadora Egipta Saida Hindama.

Đurović je, kako je saopšteno, zahvalila Hindamu na angažmanu i proaktivnom djelovanju tokom mandata i poželjela mu dalji uspjeh u radu.

Pozdravila je inicijative egipatske strane koje su pokrenute i realizovane u proteklom periodu.

"Tokom razgovora izraženo je očekivanje da će odnosi dvije tradicionalno bliske i prijateljske države dobiti nove sadržaje i forme saradnje, budući da su potencijali brojni kako u oblasti turizma, privrede, investicija, pomorskog saobraćaja, tako i parlamentarne saradnje, te kulture i obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako navode, saglasili da je parlamentarna saradnja jedna od potencijalnih oblasti jačanja odnosa između dvije države, za koju je u ranijim razgovorima iskazan obostrani interes i podsjetili da je Skupština 27. saziva formirala Grupu prijateljstva sa parlamentom Egipta.

Navode da je izraženo i očekivanje da će se uskoro stvoriti uslovi za razmjenu posjeta na parlamentarnom nivou, pa je u tom kontekstu Hindam uputio i zvaničan poziv delegaciji Skupštine na čelu sa Đurović za posjetu Egiptu.

Đurović je, takođe, uputila poziv predsjedniku egipatskog parlamenta za posjetu Crnoj Gori.

Đurović je, kako je saopšteno, pozdravila ovogodišnju uspostavljenu saradnju u oblasti turizma, podstaknutu ukidanjem viznog režima za egipatske turiste, za period 19. jul - 20. septembar tekuće godine, za ulazak u Crnu Goru, koji su dolazili čarter letovima.

S obzirom da je, kako dodaju, sezona sa tim tržištem uspješno završena, prepoznata je zainteresovanost i spremnost za nastavak saradnje i ponovno uvođenje viznih olakšica i za sljedeću Ijetnju sezonu.

Đurović je istakla da je Crna Gora zainteresovana za intenzivnije predstavljanje turističkih potencijala naše države u Egiptu.

Ona je pozdravila izgradnju rizorta Luštica Bay, čiji je investitor egipatsko - švajcarski "Orascom Development”.

"Vjerujemo da će i drugi egipatski investitori naći interes da posluju u Crnoj Gori“, zaključila je Đurović.

Said Hindam potvrdio je spremnost egipatskih investitora da i ubuduće posluju u Crnoj Gori i najavio nova ulaganja u narednih pet godina.

Hindam je kazao i da su kultura i obrazovanje, takođe, oblasti gdje bi dvije države trebalo da definišu zajedničke projekte i pozdravio dobru saradnju u okviru multilateralnih foruma i inicijativa.

Poručeno je da je zajednički konstatovano da je sigurnost i prosperitet mediteranskog regiona, kao i saradnja u okviru Unije za Mediteran i Parlamentarne skupštine Mediterana važan kanal saradnje i razmjene.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, pri čemu su se složili da je naša država i dalje predvodnica u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da svi politički akteri treba daju maksimalan doprinos stabilizaciji trenutnih prilika u zemlji, sa ciljem postizanja dobrobiti za sve građane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: