Šćekić: Moramo raditi na razvoju digitalne i zdravstvene pismenosti stanovništva kako bi spriječili dezinformacije

"Moć podataka nam je od ogromne pomoći, što se pokazalo tokom pandemije Kovid 19"

2291 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Saradnja malih zemalja može ubrzati pružanje jednakog pristupa zdravstvenim uslugama kroz digitalizaciju i to je najbolji način za postizanje osnova koje postavlja evropski program rada.

To je saopšteno na ministarskom sastanku koji se održava na Malti a na kojem učestvuje i crnogorski ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šćekić je kazao da Crna Gora prepoznaje vrijednosti podataka i digitalnog zdravstvenog sistema , ali i potrebu da zemlje ulažu u dosljedne i standardizovane pristupe.

"Moć podataka nam je od ogromne pomoći, što se pokazalo tokom pandemije Kovid 19. Moramo biti bolje pripremljeni putem pristupa visokokvalitetnim zdravstvenim podacima za pružanje svakodnevne zdravstvene zaštite, za donošenje politika i rješavanje izazova zdravstvene sigurnosti s kojim će se zemlje suočiti u budućnosti. To naravno ne možemo postići bez moderne, mobilne i stručne zdravstvene radne snage, koja je preopterećena, te moramo učiniti sve što možemo kako bismo im pružili obuku i tehnologije koje su dokazano sigurne da bismo poboljšali njihove radne uslove’’ poručio je Šćekić, a navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dragoslav Šćekić na Malti
foto: Ministarstvo zdravlja

Šćekić je naglasio značaj digitalnih tehnologija koje, kako je rekao, imaju ogroman potencijal da omoguće i osnaže pojedince da donesu važne odluke.

‘’Moramo zajedno raditi na aktivnostima za podršku razvoju digitalne i zdravstvene pismenosti našeg stanovništva kako bi spriječili dezinformacije o zdravstvenim pitanjima što postaje ozbiljna briga za javno zdravlje i naraušavanje povjerenja’’ kazao je Šćekić.

Šćekić je zahvalio malteškom kolegi Fearneu i njegovom timu na organizaciji važnog susreta koji je izuzetna prilika za sagledavanje stanja u oblasti digitalizacije zdravstva u malim zemljama te razmjeni iskustava i mogućnosti daljeg unapređenja i saradnje u ovoj oblasti.

Bilateralni odnosi Crne Gore i Malte ocijenjeni su kvalitetnim i intenzivnim, a ministri su se saglasili da su edukacija i razmjena kadra na svim nivoim, između ostalog, prepoznati kao jedna od ključnih mogućnosti koje za rezultat mogu imati dobrobit za obje zemlje.

Jačanje kadrovskih kapaciteta i stručno osposobljavanje ljekara i srednjeg medicinskog kadra u centru je pažnje partnerskih zemalja i učesnica sastanka, a to je bila i ključna tema Samita malih zemalja, održanog početkom juna u Bečićima, čiji je domaćin ove godine bila Crna Gora.

Dragoslav Šćekić na Malti
foto: Ministarstvo zdravlja

Tokom razgovora je posebno naglašeno da saradnja malih zemalja i razmjena iskustava mogu doprinijeti unapređenju najslabijih karika u zdravstvenim sistemima, s ciljem bolje dostupnosti zdravstvene zaštite za sve građene.

Šćekić je istakao opredijeljenost resora kojim rukovodi da prati globalni medicinski napredak te kroz pomoć razvijenih zemalja, svjetsku medicinu dovede u Crnu Goru, a podrška Malte, kao zemlje članice Evropske Unije bi, kako je istakao, bila od neprocjenjivog značaja.

On je informisao Fearnea da Crna Gora ima potencijal i perspektivu da bude regionalni centar za telemedicinu, u čemu je i dobila podršku Njemačkog Instituta Robert Koch kao i Svjetske zdravstvene organizacije.

Bonus video: