Šahmanović: Moramo valorizovati nesporni vjetro potencijal Crne Gore

Crna Gora će do 2030. godine, kreirati dokument koji se odnosi na emisiju gasova staklene bašte, korišćenje energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, kazali su iz Ministarstva kapitalnh investicija

3486 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Crna Gora će svoje strateško opredjeljenje bazirati na principima dekabornizacije i zelene energetske tranzicije, kazao je državni sekretar Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), Admir Šahmanović.

Kako je saopšteno iz MKI, on je to kazao na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" u Beogradu.

Šahmanović je istakao da Crna Gora kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), energetsku politiku i propise usklađuje sa politikom i zakonodavstvom EU u oblasti energetike i životne sredine.

On je rekao da će Crna Gora do 2030. kreirati dokument koji se odnosi na emisiju gasova staklene bašte, korišćenje energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost.

"Crna Gora će definitivno svoje strateško opredeljenje bazirati na principima dekabornizacije i zelene energetske tranzicije", rekao je Šahmanović.

Kako je saopštio, njihov cilj je da razvijaju nacionalni energetski sektor kroz povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora.

On je dodao da je cilj da energetski sektor razvijaju i kroz povećanje energetske efikasnosti, modernizaciju energetskog sektora i primjenu novih tehnologija, ali i izgradnju infrastrukturnih objekata za povezivanje sa susjednim energetskim sistemima.

Kako je kazao, hidropotencijal je prepoznat kao jedan značajnijih energetskih resursa Crne Gore, a u prethodnom periodu intenzivno se radilo na realizaciji projekata izgradnje malih hidroelektrana.

On je, kako je saopšteno, rekao da su izgrađene i puštene u rad 32 male hidroelektrane, instalisane snage do 10 megavata.

"Pored hidropotencijala, sa ciljem diversifikacije energetskih izvora, naša pažnja je usmjerena i na valorizaciju nespornog vjetro potencijala koji Crna Gora ima", rekao je on.

Šahmanović je dodao da ohrabruje pokretanje projekata koji imaju za cilj iskorišćenje ogromnog solarnog potencijala kojim raspolažemo, ali da su svjesni da postoji značajan prostor za snažniji investicioni zamajac u ovoj oblasti.

On je istakao da intezivno rade na kreiranju zakonskog okvira koji će na najbolji način da štiti državne interese, ali i stvoriti povoljnu investicionu klimu.

Kako je dodao, u tom smislu prate evropsku praksu, najbolja iskustva zemalja EU, rade u partnerstvu sa evropskim institucijama na inoviranju zakonskih rješenja.

Prema njegovim riječima, nova nametnuta realnost upućuje na potrebu i intezivnijeg razvoja Jadransko-jonskog gasovoda.

"Postoji veliki potencijal uštede energije u Crnoj Gori i primjenom različitih mjera energetske efikasnosti. Sve ovo su aktivnosti koje se moraju u kontinuitetu sprovoditi i snažnije promovisati kako na nacionalnom nivou, tako i u pogledu privlačenja stranog kapitala i time kredibilnih investitora, koji osim investicija sa sobom donose i znanja i nove tehnologije", rekao je Šahmanović.

On je, kako se navodi, rekao da Crna Gora nastoji da iskoristi i podršku koju je Evropska komisija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana vezano za energetsku krizu i uskoro ćemo definisati set mjera čija realizacija će biti podržana od strane Evropske komisije, od oko 50 miliona eura.

Šahmanović je rekao da krize jesu izazov, ali i šansa za nove početke.

On je pozvao da postojeću energetsku krizu, kao novu realnost, region iskoristi da se još snažnije ujedini i pokrene nove incijative za privrednu saradnju, razmjenu znanja i iskustava i podsticanje inovacija koje su osnova zelene tranzicije, jer samo ekonomski stabilam, jeste i garant političke stabilnosti regiona, pa i Evrope.

"Ovo je ujedno i prilika da pozovem zainteresovane kompanije i investitore da posjete Crnu Goru, da se upoznaju sa mogućnostima koje u oblasti obnovljivih izvora naša zemlja pruža i da zajedničkim zalaganjima kreiramo projekte za budućnost", dodao je Šahmanović.

Konferencija je održana u organizaciji ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike i okupila je visoke zvaničnike zemalja regiona, predstavnike resora kompanija iz oblasti energetike i razvoja obnovljivih izvora energije.

Crnogorsku delegaciju predvodio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bonus video: