Organizovan tradicionalni slovenački doručak za djecu

Iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela

6063 pregleda 2 komentar(a)
Tradicionalni slovenački doručak, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Tradicionalni slovenački doručak, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Organizovan je tradicionalni slovenački doručak za djecu koja pohađaju vrtić "Dvor".

Događaj je organizovala Ambasada Slovenije, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacije Crne Gore i vrtićem “Dvor“ iz Podgorice.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da je cilj projekta da djecu i širu javnost nauči o značaju promocije zdrave hrane, doručka, značaju pčelarstva i poljoprivrede, a samim tim i o značaju i prednostima lokalno proizvedene hrane.

"U okviru mednog doručka sa djecom koja pohađaju vrtić i kolektiva vrtića Dvor, predsjednik Saveza pčelarske organizacije Crne Gore Radule Miljanić, održao je edukativnu radionicu na temu važnosti pčele, najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštiti životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane", navodi se u saopštenju.

Obzirom na ulogu i značaj pčelarstva, Ministarstvo, kako navode, podržava pčelarstvo kroz veliki set mjera, uz edukativne kampanje o važnosti i prednosti pčelarstva i konzumacije meda.

Poručuju da se dobre navike uče od malih nogu i iz tog razloga se edukacije sprovode i kod najmlađe populacije.

Navode da je upravo iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela.

"Crna Gora podržava ovu inicijativu, stoga je i ove godine u Kući meda 20. maja, takođe u saradnji sa ambasadom Slovenije obilježen Svjetski dan pčela i organizovan medni doručak za najmlađe", poručili su iz Ministarstva.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker istakao je da se svakog trećeg petka u novembru, a ove godine je to 18. novembar, organizuje tradicionalni slovenački doručak.

Ovogodišnji slogan je, kako kaže, "Doručak sa mlijekom – super dan!".

"Uživali smo sa djecom u doručku od meda, tj. doručku koji uključuje med, a istovremeno smo se prisjetili važnosti pčela i drugih oprašivača za proizvodnju hrane", kazao je Presker.

Inače, Slovenija je bila inicijator Evropskog mednog doručka 2014. godine.

Ta ideja je, kako navode, nastala na osnovu dobre prakse koju je pokrenuo Pčelarski savez Slovenije u Sloveniji 2006. godine i povezao pčelarska društva i škole u implementaciju projekta Med za doručak u vrtićima i osnovnim školama - skraćeno "Medni doručak".

Dodaju da se ubrzo projekat, proširio i na srednje škole i socijalne radne centre, a na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, medni doručak je kasnije prerastao u "Tradicionalni slovenački doručak" i prihvaćen je na nacionalnom nivou.

Prvobitno je, kako navode, uključivao med kao glavnu hranu, a taj asortiman je proširen na hljeb, mlijeko, maslac i jabuke, koje se uzgajaju u Sloveniji.

Aktivnosti Evropskog mednog doručka, zahvaljujući Ambasadama, proširile su se na mnoge zemlje širom svijeta.

"I ove godine u našem vrtiću dočekali smo naše goste iz Ambasade Slovenije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede CG i Saveza pčelarskih organizacija CG. Oni su za nas tradicionalno pripremili slovenački doručak, a mi za njih crnogorski. Takođe su za djecu pripremili edukaciju o pčelarstvu, pčelama i medu, a naši drugari za njih recitaciju i likovnu radionicu na istu temu. Djeca su i ove godine uživala družeći se sa našim gostima" izjavila je vlasnica vrtića "Dvor" Jasenka Kalezić.

Događaju su, kako je saopšteno, osim Preskera prisustvovao i zamjenik ambasadora Borut Valenčič.

Dodaju da su događaju prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: državni sekretar, Stevan Gajević, samostalna savjetnica za pčelarstvo, Dragana Šutović, i samostalna savjetnica u Odjeljenju za međunarosnu saradnju i IPA projekte, Sanja Milošević, kao i predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore sa saradnicima.

Bonus video: