Gdje završava životinjski otpad od mesnih proizvođača?

Predstavnik NVO Euromost Almer Mekić kazao da je krajnje vrijeme da neko preuzme odgovornost za ekološke incidente koji su se proteklih dana dešavali na Limu
76 pregleda 0 komentar(a)
sastanak bijelo polje, Foto: Jadranka Ćetković
sastanak bijelo polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.09.2017. 14:46h

Za nedjelju biće poznato koje će mjere biti preduzete u rješavanju problema zagađenja rijeke Lim, a biće i utvrđeno šta je tačno čija nadležnost, zbog čega je formirana radna grupa od predstavnika Opštine Bijelo Polje, inspekcija i NVO sektora, zaključak je sastanka predstavnika Opštine, inspekcija i NVO sektora.

Sastanak je aktuelizovan nakon više tekstova u medijima o zagađenju Lima i ispuštanju otpadnih voda i krvi od strane mesnih prerađivača.

Pored prebacivanja odgovornosti jednih na druge na sastanku je istaknuto da samo tri preduzeća koja se bave preradom mesa u Bijelom Polju (kompanija Mesopromet i mesare “Denko” i “Burko”) imaju skolopljen ugovor sa Komunalnim Lim za odvoz animalnog otpada, zbog čega nije jasno gdje završava toliki otpad.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić rekao je kazao da je sastanak bez obzira na neslaganja protekao u konstruktivnoj atmosferi.

“Razmotrili smo određene dijele I složili se da je stanje na našim rijekama dosta loše, ne samo kada je u pitanju kvalitet vode Lima već i njegove pritoke.

Direktorica Uprave za bezbijednost hrane Vesna Daković je istakla da je formirana radna grupa koja će se pozabaviti problemom zaštite Lima.

“Radnu grupu čine predstavnici civilnog sektora, državne uprave i lokalne samouprave i svi zajedno ćemo odrediti šta su čije nadležnosti i šta ko treba da radi u kom vremenskom periodu “, kazala je Daković.

Predstavnik NVO Euromost Almer Mekić kazao da je krajnje vrijeme da neko preuzme odgovornost za ekološke incidente koji su se proteklih dana dešavali na Limu.

“Važno je da svi inspektiori znaju da će morati da preuzmu odgovornost za nešto što nisu odradili u skladu sa svojim nadležnostima, što je jasno definisano zakonom”, kazao je Mekić.

Vlasnik kompanije Mesepromet Hilmija Franca ponovio je da ta kompanija nije zagađivač Lima i da je 2008. ugradila najsavremenije postrojenje za otpadne vode.

Bonus video: