"Jedna od mjera sprečavanje trenda pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre" postavljanje brane na Morači"

Problem predstavlja i otpad koji deponuju nepoznate osobe na obalama Morače u Užoj zoni sanitarne zaštite, čime se ozbiljno ugrožava kvalitet vode na izvorištu

2893 pregleda 4 komentar(a)
Posjeta vodoizvorišta "Bolje sestre", Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje
Posjeta vodoizvorišta "Bolje sestre", Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

Jedna od mjera za sprečavanje daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta je postavljanje brane na rijeci Morači.

Ta mjera predstavljena je prilikom posjete vodoizvorišta "Bolje sestre" od strane generalnog direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene Kemala Grbovića.

Time bi prema mišljenju hidrogeološke struke brana, kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, mogla ne samo da smanji trend pada, već i da značajno i poboljša izdašnost izvorišta.

Grbovića sa ostalim predstavnicima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ugostili su predsjednik Odbora direktora Zoran Lakušić i direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Borislav Ivanković sa saradnicima.

vodoizvorište Bolje sestre
foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

"Posjeta je organizovana u sklopu aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na prikupljanju informacija o aktuelnom problemu devastacije korita rijeke Morače i ugrožavanju izvorišta Bolje Sestre iz koga se vodom snabdijeva svih 6 opština Crnogorskog primorja", navodi se u saopštenju.

Cilj sastanka je, kako je saopšteno, bio upoznavanje predstavnika Ministarstva za ekologiju, prostornog planiranja i urbanizma sa problemima održivog funkcionisanja Regionalnog vodovoda a prvenstveno sa problemom dugogodišnjeg trenda pada izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre”.

Takođe cilj je bio i dogovor oko aktivnosti koje je neophodno preduzeti u cilju obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom naredne turističke sezone.

Navode da je na sastanku bilo riječi o pitanju finansijske konsolidacije i održivosti Društva u svjetlu izuzetno velikih kreditnih obaveza koje opterećuju njegovo poslovanje, te iznalaženje načina da se, u saradnji sa državnim instutucijama, kroz odgovarajuća zakonska rješenja, to pitanje uspješno riješi.

Dodaju da su predstavljene mjere koje sprovodi Regionalni vodovod na zaštiti i zaustavljanju daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre”, kao i planovi koje nadležna ministarstva i to Društvo namjeravaju da realizuju u narednom periodu u vezi sa rješavanjem navedenih pitanja.

Istaknut je, kako je saopšteno, problem otpada koji deponuju nepoznata lica na obalama rijeke Morače u Užoj zoni sanitarne zaštite, čime se ozbiljno ugrožava kvalitet vode na izvorištu.

vodoizvorište Bolje sestre
foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

"Jedna od predstavljenih mjera za spriječavanje daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta je postavljanje brane na rijeci Morači koja bi prema mišljenju hidrogeološke struke mogla ne samo da smanji trend pada, već i da značajno i poboljša izdašnost izvorišta", poručuje se u saopštenju.

Navode da je uprava Regionalnog vodovoda članovima Ministarstva prije posjete dostavila detaljan Izvještaj, tj. informaciju o ugroženosti izvorišta "Bolje Sestre”, kao i aktivnostima koje je ovo Društvo preduzimalo na rješavanju problema pada izdašnosti izvorišta u prethodnom periodu.

Dodaju da je delegacija pogledala prezentaciju o aktivnostima Regionalnog vodovoda na rješavanju problema ugroženosti izvorišta "Bolje Sestre” i planovima o izgradnji privremenog postrojenja na Boljim Sestrama za prečišćavanje dodatnih količina vode koje bi se zahvatale iz neposrednog okruženja izvorišta, kako bi se prevazišao potencijalni rizik od nedostatka vode za snabdijevanje Crnogorskog primorja tokom ljetnje sezone.

Važno je, kako kažu, naglasiti da bi pomenuto postrojenje imalo privremeni karakter, odnosno koristilo bi se do momenta rješavanja problema smanjene izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre”.

Poručeno je da su nakon sastanka, predstavnici Ministarstva obišli šire područje Druge zone zaštite izvorišta, tj. donji tok rijeke Morače gdje se vrši nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, za koju je naučno utvrđeno da, uz klimatske promjene, direktno utiče na pad izdašnosti izvorišta.

Takođe, delegacija je, kako navode, upoznata da bilo kakve zabranjene aktivnosti u okviru zaštitnih zona predstavljaju dodatni rizik od potencijalnog ugrožavanja izvorišta, što se posredno može negativno odraziti i na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u narednom periodu.

Dodaju da su prilikom posjete predstavnici Ministarstva obišli vodozahvat, laboratoriju u kojoj se vrše dnevna i periodična mjerenja i analize zahvaćene vode, kao i mašinsko postrojenje za proizvodnju vode na "Boljim Sestrama”, gdje su ih Lakušić i Ivanković, sa saradnicima, dodatno informisali o istorijatu, tehničkim karakteristikama i načinu funkcionisanja sistema, nadzoru i kontroli distribucije vode, izazovima sa kojima se suočava Regionalni vodovod uslijed trenda pada izdašnosti izvorišta.

vodoizvorište Bolje sestre
foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

Takođe informisali su ih i o podacima iz studije ,Monitoring, kontrola i i zaštita izvorišta Bolje Sestre“ (konzorcijum Geoprojekt), a u okviru koje se sprovode dodatni naučno-istražni radovi i ispitivanja za utvrđivanje razloga pada izdašnosti i preciznog definisanja granica slivnog područja i Treće zone zaštite izvorišta, kao i planovima za prevazilaženje ovog rizika u poslovanju.

Predstavnici Ministarstva su, kako navode, shvatajući izuzetnu ozbiljnost situacije, izrazili spremnost da se u okviru svojih nadležnosti angažuju oko pitanja od značaja za opstanak regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja i pruže podršku Regionalnom vodovodu.

Kako bi se, kako navode, u najkraćem roku otklonili svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje tog Društva, a time i po cjelokupni privredni razvoj Crne Gore, koji se u velikoj mjeri oslanja na investicije u turizmu, kao i prihode od te privredne grane, koji čine 25 odsto BDP-a Crne Gore.

Delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sačinjavali su osim Grbović, šefica Odsijeka za komunalne poslove, Bojana Kalezić i načelnik Direkcije za upravljanje otpadom i komunalnim poslovima, Igor Jovanović.

Bonus video: