Nevrijeme oštetilo putnu infrastrukturu u više kolašinskih sela

Voda je odnijela most na Pčinji, pa je nekoliko domaćinstava odsječeno od grada, a među njima i bolesni ljudi

27486 pregleda 15 komentar(a)
Posljedice nevremena u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Posljedice nevremena u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Nevrijeme je tokom protekle noći oštetilo putnu infrastruktru u više kolašinskih sela. Izlivena voda iz manjih vodotoka ugrozila je i neke objekte u okolini grada. Šteta je napravljena i u naseljima Donji i Gornji Pažanj, Smajlagića Polje, Skrbuša...

Predstavnici lokalne uprave počeli su obilazak terena, kako bi evidentirali lokalcije na kojima je intervencija mehanizacije najurgentnija, rekla je Vijestima predsjednica Opštine Marta Šćepanović.

Dio mehanizacije već je na terenu, kaže ona.

„Stanje, koje smo zatekli jutros na putu je katastrofalno. Nevrijeme je uništilo i ono što je nedavno, sredstvima Opštine Kolašin, rađeno na pojedinim dionicama te saobraćajnce. Nedavno su postavljene cijevi za propuste, prečnika jedan metar. Sada je sve to pod vodom. Trenutno do Rečina ne može se ni kolima“, javljaju Mještani.

Naselje Lug i dio sportske infrastrukture nalaze se pod vodom.

Put do sela Rečine, kako javljaju mještani, trenutno je neprohodan za vozila. Vodena bujica tu saobraćajnicu oštetila je na nekoliko mjesta, a uništeni su i nedavno postavljeni „propusti“.

Kolašin, Kolašin nevrijeme, Nevrijeme, nevrijeme Kolašin
foto: Privatna arhiva

Voda je odnijela most na Pčinji, pa je nekoliko domaćinstava odsječeno od grada, a među njima i bolesni ljudi.

„U selu je nekoliko starih ljudi, a do jednog od njih svakog dana dolazi patronaža. Sada su, praktično odsječeni od svijeta. Iz pravca Kolašina se uopšte ne vide oštećenja na mostu, pa je neophodno postaviti znak, da neko ne pogine. Voda je potkopala jedan os betonskih stubova mosta i potpuno ga pomjerila“, kažu mještani.

Kolašin, Kolašin nevrijeme, Nevrijeme, nevrijeme Kolašin
foto: Privatna arhiva

Prema riječima komandire Službe zaštite i spašavanja Željka Darmanovića, voda je poplavila prizemlje restorana u jednom turističkom naselju. Od izlivanja potoka Gušmirać na Lugu prizemlja nekoliko kuća u tom naselju su pod vodom.

Uz mehanizaciju Komunalnog preduzeća, Opština je od jutros angažovala i mehanizaciju nekoliko privatnih preduzeća, kako bi sanirali posljedice nevremena, odnosno, zaštitili objekti i saobraćajnice od nabujalih vodotoka.

nevrijeme Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

"Rano jutros održana je i sjednica kriznog štaba, nakon čega je mehanizacija raspoređena na mnogo lokacija, to jest, svuda gdje je neophodno. U nekim neseljima je potrebno i stalno prisutvo mehanizacije. I dalje obilazimo teren. U gotovo svim djelovima opštine bilo je posljedica nevremna, pa je oštećena ili putna infrastruktura ili ugroženi objekti", rekla je "Vijestima" predsjednica Opštine Marta Šćepanović.

Problema ima i na magistrali, pa kod starog motela, nadomak Kolašina, interveniše mehanizacija preduzeća Štrabaka.

nevrijeme Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Predsjednica Opštine podsjeća da je mahanizacija Komunalnog bila na terenu u pojedinim selima i tokom minule noći. Ipak, kako je saopštila Šćepanović, za sada nema potrebe za podrškom Sektora za vanredne situacije.

Bonus video: