Povećana mutnoća vode sa Mareze, za piće koristiti bezbjedne alternative

Zbog povećane mutnoće voda nije za piće ni u Kotoru i Kolašinu

13713 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vodovod i kanalizacija Podgorica saopštio je da današnji rezultati fizičko- hemijskih analiza vode sa izvorišta Mareza pokazuju povećanu mutnoću i da shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore korisnici koji se snabdijevaju vodom sa ovog izvorišta treba da koriste bezbjedne alternative.

"To jest vodu iz kontrolisanih izvora vodosnabdijevanja - flaširane vode, na odgovarajući način dopremljenu zdravstveno ispravnu vodu iz drugog vodovodnog sistema, izvorišta i sl.", dodaje se u saopštenju.

Navode da su obilne padavine na području Podgorice, izazvale povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza.

"Napominjemo i da je hlorisanje vode koja se distribuira potrošačima, čime se obezbjeđuje mikrobiološka ispravnost vode, uredno i pod stalnim nadzorom. (sadržaj hlora 0,35-0.4 miligrama po litru)", piše u saopštenju.

Dodaju da se sa vodoizvorišta Mareza snabdijevaju potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar grada, dio ispod Gorice, Malo brdo, Stara varoš, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, City kvart, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

"Stanje na ostalim vodoizvorištima na teritoriji glavnog grada je stabilno, bez bilo kakvih promjena po pitanju ispravnosti vode za piće. Svi ostali potrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogu bez problema i bojazni koristiti vodu za piće iz vodovodnog sistema glavnog grada. Laboratorija Vodovoda će nastaviti pojačano praćenje svih parametara vode za piće i o eventualnim promjenama blagovremeno informisati javnost", zaključuju u saopštenju.

I u Kotoru i Kolašinu voda nije za piće

Vodovod i kanalizacija Kotor takođe je obavijestio potrošače na teritoriji cijele opštine da je zbog obilnih padavina došlo do blagog zamućenja vode na izvorištima, te je vodu prije upotrebe za piće potrebno prokuvati, prenio je Radio Kotor.

"Nadležne službe obavljaju pojačane kontrole i o svim promjenama potrošači će biti pravovremeno obavješteni", saopštili su iz kotorskog vodovoda.

Zbog obilnih padavina i voda iz kolašinskog vodovoda je zamućena i nije za piće.

Povezani članci

20. Novembar 2022.

Voda iz kolašinskog vodovoda nije za piće

Bonus video: