Đurović: Djeci moramo ostaviti najbolje temelje za ličnu i profesionalnu afirmaciju

Prema studiji UNICEF -a, jedno od troje djece u Crnoj Gori živi ispod praga koji označava rizik od siromaštva. Zabrinjava i sve učestalija pojava govora mržnje i vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Svaki oblik nasilja ostavlja posljedice na psihičko zdravlje djece i stoga ga je važno što ranije prepoznati i iskorijeniti, navodi se u saopštenju

2905 pregleda 0 komentar(a)
Đurović sa djecom, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović sa djecom, Foto: Skupština Crne Gore

Želim da vam jedine brige budu one školske i da što duže ostanete djeca, da sačuvate dječiju nevinost, ljudskost i nesebičnu ljubav prema bližnjima i svijetu oko sebe koju samo vi posjedujete, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

To je kazala povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, koji je čestitala djeci u Crnoj Gori.

"Čestitam vam vaš dan, sa željom da djetinjstvo provedete bezbrižno, u sreći, radosti i druženju sa vršnjacima", navodi se u saopštenju.

Kako kaže, "briga o djeci je briga o budućnosti zemlje, a mi moramo voditi računa da vam ostavimo najbolje temelje za ličnu i profesionalnu afirmaciju i napredak u svakom smislu".

Đurović apeluje na sve društvene činioce da daju maksimalan doprinos u pravcu unaprjeđenja položaja djece u Crnoj Gori i rješavanja svih problema sa kojima se susreću, a kojih kako kaže, nije malo.

Naglašava da je, "jedan od prioriteta za rješavanje svakako, siromaštvo i rizik od siromaštva u kome najmlađi članovi našeg društva žive, a kojih je, prema studiji UNICEF-a "Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori" iz maja 2021. godine, skoro 46.000, odnosno jedno od troje djece u Crnoj Gori živi ispod praga koji označava rizik od siromaštva".

Đurović je podsjetila da su poslanici 27. saziva Skupštine Crne Gore usvojili zakonska rješenja kojima dječiji dodaci vraćeni najprije djeci do šest godina, a zatim i svoj djeci do 18 godina. Takođe, uveli su besplatne udžbenike za sve osnovce, i na taj način pomogli roditeljima u izvršavanju svih obaveza koje školovanje donosi.

Ipak, Đurović kaže da to nije dovoljno.

"Država mora nastaviti da radi aktivno na poboljšanju položaja naše djece jer njihova sreća i blagostanje moraju biti tačka oko koje ćemo se okupljati i postizati adekvatne dogovore i rješenja".

Kako kaže, zabrinjava, "sve učestalija pojava govora mržnje i vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u Crnoj Gori. Svaki oblik nasilja ostavlja posljedice na psihičko zdravlje djece i stoga ga je važno što ranije prepoznati i iskorijeniti".

Zato naglašava da sve, "relevantne institucije, poput škola, centara za socijalni rad, policije, sudstva i domova zdravlja, moraju udružiti snage u svakoj lokalnoj zajednici i dati doprinos suočavanju sa ovom pojavom, te izgradnji kulture nenasilja".

Đurović dodaje da žele da, "naša djeca osjete da je Skupština Crne Gore njihova kuća, čija su im vrata uvijek otvorena i koja će uvijek raditi isključivo za njihovo dobro".

"Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, mogu da garantujem da će podršku najvišeg zakonodavnog doma imati svaki zakonski akt čiji je cilj unapređenje položaja naših mladih generacija", zaključila je Đurović.

Bonus video: