Abazović: Pljevlja decenijama trpe nepravdu, vrijeme je da se revitalizuju

Pljevlja daju puno Crnoj Gori, njenoj ekonomiji i svim građanima naše države, istovremeno imajući od toga veoma male ili nikakve koristi. Ali isto tako imaju bogate energetske, prirodne, agrarne i etno turističke mogućnosti, kojima mogu zaokružiti kvalitetnu i autohtonu ponudu na regionalnom i evropskom tržištu, saopštio je premijer

4458 pregleda 0 komentar(a)
Abazović (Ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
Abazović (Ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore

Kao mjesto velike građanske tradicije, izuzetnog istorijskog, kulturnog i multikonfesionalnog nasljeđa, Pljevlja su odličan primjer prožimanja različitosti koje je ostalo srž građanskog zajedništva i inkluzivnosti kao osnove našeg društva u cjelini, saopštio je premijer Dritan Abazović.

To je kazao povodom 20. novembra, Dana opštine Pljevlja, koji je čestitao rukovodstvu grada, odbronicima i svim građanima.

"Moram napomenuti da su Pljevlja grad koji decenijama trpi najveću nepravdu, dajući puno Crnoj Gori, njenoj ekonomiji i svim građanima naše države, istovremeno imajući od toga veoma male ili nikakve koristi", kazao je Abazović.

Zato smatra da je pred sadašnjim i budućim, opštinskim i državnim vlastima, ozbiljan zadatak da oporave i revitalzuju Pljevlja, kako industrijski tako i impresivni prirodni resursi ovog kraja.

"Smanjenje emisije štetnih gasova, ekološka rekonstrukcija svih postrojenja, energetska efikasnost, korišćenje čistih goriva, toplifikacija, unaprjeđenje životne sredine i održivost, izgradnja ciglane, ultimativni su uslovi kako bi se ubuduće moglo pristupati realizaciji privrednih investicija", navodi se u saopštenju.

Abazović naglašava da se racionalnim i iskrenim zalaganjem, može dinamizirati i intenzivirati održivi razvoj Pljevalja, u zajednici sa ostalim opštinama sjevera Crne Gore.

"Pljevlja svojim bogatim energetskim, prirodnim, agrarnim i etno turističkim mogućnostima, sasvim mogu zaokružiti kvalitetnu, konkurentnu, autohtonu ponudu na regionalnom i evropskom tržištu, a građanima i državi obezbjediti bolju uposlenost i izvjesniju i sigurniju budućnost", poručio je Abazović.

"U uvjerenju da optimizam temeljimo na realnim procjenama, solidarnosti i društvenoj odgovornosti svih subjekata šire društvene zajednice, uz iskrenu želju da promijenimo nepravedan odnos države prema vašoj opštini", zaključio je Abazović.

Bonus video: