Kovačević: Opština Pljevlja jedna od najuspješnijih lokalnih uprava, bez kreditnih zaduženja

“Trudili smo se da naša Pljevlja uljepšamo, očistimo i da građanima izađemo u susret za realizaciju svake ideje koja se ticala zaštite životne sredine i inicijativa na uređenju i proširenju šarkovskih površina”, kazao je predsjednik Opštine

4943 pregleda 2 komentar(a)
Kovačević, Foto: Goran Malidžan
Kovačević, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja je jedna od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori a na današnji dan lokalna uprava nema kreditnih zaduženja kod banaka.

To je ocijenio predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, povodom 20. novembra, Dana opštine Pljevlja.

Prije sjednice rukovodstvo Opštine i druge delegacije položile su vijence na spomenik palim u borbi protiv fažizma na Stražici.

Kovačević, je kazao da se osam poslednjih godina lokalna vlast nije kreditno zaduživala, a u tom period su izmirili sve zatečene kredite u iznosu od sedam miliona eura.

"Sve obaveze prema zaposlenima izmirujemo u bruto iznosu kao i obaveze prema dobavljačima i izvođačima radova i svim budžetskim korisnicima. Uspjeli smo da broj zaposlenih racionalizujemo i da za 50 zaposlenih smanjimo još uvijek preglomaznu loklanu samoupravu. Preduzeće koja su u našem vlasništvu smo osposobili i sva su profitno poslovala. Uveli smo servise za građane po uzoru na najrazvijenije gradove, napravili ponudu kulturnih i sportskih sadržaja. Povećavali smo i oplemenjivali parkovske površine, uspješno sprovodili mjere o unapređenju kvaliteta vazduha. Finansirali smo zamjenu fasada, krovova stolarije, suvencionisali nabavku peleta. Znači ogromnom energijom i posvećenošću, poštenim i kompetentnim radom bez ikakve selektivnosti uočavali smo probleme građana i iznalazili način da ih rješavamo. To sam radio i sam u ovom kratkom period od kada se nalazim na čelu Opštine Pljevlja", rekao je Kovačević, koji je krajem februara izabran za predsjednika Opštine Pljevlja, nakon što je njegov prethodnik Igor Golubović, podnio ostavku.

Zagađenje vazduha tokom zimskog perioda, istakao je Kovačević, je problem koji rješavaju i sprovođenjem mjera energetske efikasnosti, kroz utopljavanje zgrada, čime su građanima omogućili da za 50 odsto jeftinije utople svoje domove kroz zamjenu bravarije, fasada i ugradnju peći na ekološki prihvatljiva goriva.

“Iza nas je nekoliko desetina zelenih projekata. Opština Pljevlja je među prvim gradovima u Crnoj Gori uvela postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koji ispunjava sve evropske i ekološke standard. Jedna smo od malobrojnih Opština koja iz sopstvenih sredstava, izgradila postrojenje za preradu pitke vode na Bogiševcu koji ćemo uskoro pustiti u upotrebu. Stvorili smo uslove i obezbijedili sredstva za izgradnju novih fabrika vode na Pliješi i Breznici. Svake godine ugrađivali smo energetski efikasnu javnu rasvjetu čime smo za dvije godine potrošnju struje smanjili za 50 odsto a povećali smo broj osvjetljenih ulica u gradu”, rekao je Kovačević.

Istakao je da je od 2015. godine oko 1.200 pljevaljskih domaćinstava peći na ugalj zamijenilo pećima na pelet.

“Trudili smo se da naša Pljevlja uljepšamo, očistimo i da građanima izađemo u susret za realizaciju svake ideje koja se ticala zaštite životne sredine i inicijativa na uređenju i proširenju šarkovskih površina”, rekao je Kovačević.

Podsjetio je da su Pljevlja višenacionalna sredina u kojoj zajedno žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

“I oni koji se po tome razlikuju i imaju ponekad suprotstavljene životne sveonazore i političke afinitete, ali sve to ne remeti sklad i harmoniju našeg grada. Ta različitost nas čini sve bogatijim i boljim i zato pozivam sve građane a posebno nosioce političkih i drugih funkcija da njeguju to naše zajedništvo i kulturu različitosti".

Istakao je da je jedan od prioriteta i ulaganje u razvoj sela u cilju obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za rad i život poljoprivrednih proizvođača.

Rekao je i da bi projekat gerontodomaćica od naredne godine trebao proširiti i na seosko područje.

Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić kazao je da je delegacija Opštine prije svečane sjednice položila vijenac na spomenik na Stražici.

"Današnji dan obilježavamo podsjećajući se na 20. novembar 1944, godine kada su partizani borci Treće proleterske sandžačke brigade i pripadnici italijanske partizanske divizije Garibaldi oslobodili grad Pljevlja i donijeli slobodu svim građanima...Svjesni smo da se na idejama antifašizma mora graditi evropska budućnost naše države. Svaki drugi koncept bio bi poguban za građansko društvo, stabilnost, prosperitet i državnost Crne Gore”, rekao je Sokić.

Istakao je da se kao društvo ne snalazimo dobrto u tranzicionom periodu.

“Naviknuti na period političkih monopola i definisanih pravila, nismo bili spremni na dogovore, reforme i kompromise. Poštovanje demokratskih principa i različitih mišljenja. I dalje su pojedinim političkim rukovodstvima, koje se sebično bore za svoje pozicije i trenutnu moć koju imaju partijski interesi iznad interesa građana i države. Politička scena se pretvorila u nešto što je sasvim suprotno od onoga čemu težimo a to su razvijena evropska i demokratska društva. Nadam se da ćemo uskoro svi shvatiti da se mora razgovarati i dogovarati, da nema poželjnih i nepoželjnih sagovornika, već samo onih koji žele dobro svim građanima, bez obzira na sve različitosti i oni koji ne dovode u pitanje građanski koncept, nezavisnost i evropski put Crne Gore”, rekao je Sokić.

Predsjednik Opštine uručio je i studentsku nagradu za izuzetan uspjeh tokom studiranja, studentkinji medicinskog fakulteta Andrijani Borović.

Borović
Borovićfoto: Goran Malidžan

Predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić uručio je opštinsku nagrade 20. novembar. Žiri za dodjelu nagrade 20. novembar odlučio je da ovo najveće opštinsko priznanje u kategoriji fizičkih lica ove godine dobije slikar Milika Mićko Marjanović, a posthumno nagrada je dodjeljena i Đorđiju Džuveroviću.

U kategoriji pravnih lica najveće opštinsko priznanje ove godine dobio je Gradski tamburaški orkestar.

U obrazloženju odluke žiri je naveo da je Milika Mićko Marjanović decenijama živi i stvara u Francuskoj.

Dan opštine Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Izabran je od 52 hiljade slikara iz cijelog svijeta na izložbi u Velikoj palati "Gran pare“ i dobio dvije nagrade, novčanu i medalju privatnih kolekcionara. 2001. godine na izložbi u Pljevljima, koju je organizovala Međurepublička zajednica dobio je prvu nagradu "Pivo Karamatijević" za jedan rad akrilik. Osim ovih, dobitnik je i drugih vrijednih priznanja i nagrada.

Đorđe Džuverović je bio diplomirani inžinjer mašinstva, dugogodišnji bivši direktor Rudnika Pljevlja, bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i od 1997.godine dugogodišnji predsjednik DPS-a Pljevlja. Više od 40 godina bio je na svim važnijim državnim i privrednim funkcijama. Poseban pečat ostavio je u svojim Pljevljima, radeći na mjestu direktora u Rudniku uglja, pod čijim vođstvom, kako se navodi u obrazloženju preduzeće, je ostvarivalo najveće poslovne rezultate. Đorđe Džuverović preminuo je 13.maja ove godine.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade Gradskom tamburaškom orkestru u kategoriji pravnih lica žiri je naveo da se radi o jedinom velikom tamburaškom orkestru u Crnoj Gori osnovanom 2010. godine, s ciljem očuvanja bogate muzičke i tamburaške tradicije Pljevlja. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači kojima je tambura ljubav i hobi. Orkestar je nastupao na mnogobrojnim festivalima i dobitnik je nagrada za orkestarsko sviranja i za soliste.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura.

Bonus video: