UP: Građani da ne otvaraju mejlove u čijem potpisu je direktor Uprave policije

Saopštili su da su sve prijave u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, razmatrane i po njima su preduzete radnje koje su rezultirale prikupljanjem početnih podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima

12921 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Sjedište Uprave policije, Foto: Boris Pejović

Uprava policije upozorila je građane da ne otvaraju mejlove i priloge koje dobijaju putem elektronske pošte u čijem potpisu je direktor Uprave policije, Zoran Brđanin.

Poručili su da rade na identifikovanju osoba koje su od 16. novembra u poslepodnevnim časovima slale veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je bio direktor Uprave policije.

Na tome, kako je saopšteno, rade službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala i više ekperata iz obavještajno – bezbjednosnog i privatnog sektora, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Iz Uprave policije saopšteno je da je veći broj građana podnio prijave i na taj način doprinio da službenici Uprave policije prikupe što više početnih podataka koji doprinose daljem toku istrage.

Sve prijave su, kako navode, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, detaljno razmatrane i po njima su preduzete konkretne radnje koje su rezultirale prikupljanjem početnih podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima u cilju lociranja IP adrese pošiljaoca spornih mejlova.

Dodaju da su sprovedene i analize PDF fajla koji se nalazio u prilozima upućenih mejlova i utvrđeno je da nema prisustva malicioznog koda.

"Prema do sada prikupljenim saznanjima, načinu izvršenja, istovrsnim pojavama i iskustvima i u drugim zemljama, osnovano se sumnja da se radi o obmanjivanju primalaca mejlova u krajnjem cilju prevare i pridobijanja novčane koristi lažnim prikazivanjem činjenica kroz dalju komunikaciju sa primaocima mejlova, te upozorenje na ovu pojavu predstavlja prevenciju, odnosno sprečavanje nastanka posledica", poručeno je iz Uprave policije.

Podsjećaju da je slanje mejla slične sadržine registrovano i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su, kako navode, takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

Apeluju na građane i primaoce tih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese.