Sanira se šteta od nevremena u Kolašinu: Veliko klizište ugrožavalo je objekte i put

"Čim se vremenske prilike stabilizuju treba da se osmisle mjere, kojim bi se problem tog klizišta riješio trajno", rekla je Vijestima predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović

5509 pregleda 0 komentar(a)
Klizište u Gornjem Pažanju, Foto: Privatna arhiva
Klizište u Gornjem Pažanju, Foto: Privatna arhiva

Saniranje štete, koju je na području kolašinske opštine napravilo nevrijeme u noći između subote i nedjelje, već je počelo.

Veliko klizište, izazvano podzemnim vodama u Gornjem Pažanju, kako su rekli u lokalnoj upravi ugrožavlo je objekte i put.

Zbog toga je mehanizacija tokom jučerašnjeg dana i minule noći bila na "dežurstvu" u tom dijelu grada.

"Čim se vremenske prilike stabilizuju treba da se osmisle mjere kojim bi se problem tog klizišta riješio trajno. U sadašnjem stanju je opasnost za cijelo naselje. Biće potreban tim stručnjaka, a među njima i gelog, kako bi se uradio ozbiljan projekat za rješavanje tog problema. Na toj lokaciji su, očigledno, problem podzemne vode, koje neprestano izbijaju", kazala je Vijestima predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović.

Drugo klizište u istom naselju nije se dodatno pomjeralo tokom noći, ali je, kako kaže Šćepanović, i za tu lokaciju potrebno osmisliti mjere trajne sanacije.

Tokom prethodnog dana lokalna uprava je angažovala privatno preduzeće, koje je izgradilo privremni pješački most na Pčinji.

Most na Pčinji
foto: Privatna arhiva

Taj most u nedjelju ujutro odnijela je nabujala rijeka, čime je 20-ak domaćinstava, među kojima i nekoliko staračkih, odsječeno od grada.

Izgradnja "stalnog" mosta na toj lokaciji, rekla je Šćepanović, počeče ubrzo.

U kolašinskoj lokalnoj upravi juče je više puta zasjedao krizni štab.

Nevrijeme je tokom vikenda oštetilo putnu infrastrukturu u mnogim selima, a stradale su i neke, nedavno popravljene, lokalne saobraćajnice.

Kako kažu u Opštini saniranje posljedica nevremena odvijaće se po prioritetima, uz angažovanje mehanizacije Komunalnog i nekoliko privatanih preduzeća.

Bonus video: