Đukanović: Kotor je simbol prepoznatljivosti Crne Gore i neraskidiva spona sa Evropom

Grad modernog duha i žitelja koji su uspjeli sačuvati neprolazne vrijednosti multikulturalizma i multikonfesionalnost. Kotor je odgovorno koristio pogodnosti perioda dinamičnog ekonomskog prosperiteta, njegujući tradiciju i čuvajući status zaštićenog kulturnog dobra, navodi se u saopštenju

1887 pregleda 8 komentar(a)
Đukanović (Ilustracija), Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović (Ilustracija), Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Smješten u jednom od najljepših zaliva svijeta, Kotor sa svojim neprocjenjivim materijalnim i nematerijalnim bogatstvom predstavlja jedinstvenu adresu znamenitosti, koja s pravom pripada svjetskoj baštini i čini vjekovnu neraskidivu sponu sa Evropom, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

To je kazao povodom Dana opštine Kotor, 21. novembra, pri čemu je čestitao gradskom rukovodstvu, odbornicima i svim građanima.

"Kotor, grad kulturnog bogatstva i tradicije, riznica srednjevjekovne arhitekture i istorijskog nasljeđa, srce Boke i simbol prepoznatljivosti Crne Gore", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

Đukanović ističe da je Kotor, "grad modernog duha i žitelja koji su uspjeli sačuvati neprolazne vrijednosti multikulturalizma i multikonfesionalnosti".

Kako kaže, "u savremenoj Crnoj Gori, Kotor je odgovorno koristio pogodnosti perioda dinamičnog ekonomskog i demokratskog prosperiteta, njegujući tradiciju i čuvajući status zaštićenog kulturnog dobra, i dao snažan pečat prepoznatljivom razvoju i afirmaciji naše države".

Zato kako kaže, ovaj grad, "mora imati posebno mjesto u svim projekcijama budućnosti Crne Gore, koje će joj obezbijediti članstvo u EU, a našim građanima željeni nivo životnog standarda".

"Uvjeren sam da će na temelju dugoročnih strateških opredjeljenja Kotor nastaviti putem koji ga pozicionira na mapi svjetskih turističkih i nautičkih destinacija", zaključio je Đukanović.

Bonus video: