Šćepanović: Jako je bitno da se privreda osloni na nauku i da je koristi

"Od posebnog značaja je da prepoznamo inovacije, koje idu pod ruku sa naukom, što naša zemlja čini prevashodno kroz koncept pametne specijalizacije - a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora"

2370 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović na konferenciji, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Šćepanović na konferenciji, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Jako je bitno da se nauke na pravi način uvežu sa privredom, da nauka nađe svoju primjenu u privredi, odnosno da se privreda osloni na nauku i da je koristi, poručila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Kako se navodi iz tog vladinog resora ona je učestvovala na nacionalnoj konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta "Unapređenje saradnje nauke i privrede u Crnoj Gori", koji realizuje Sociološki centar Crne Gore – SOCEN, a koji je finansijski podržan od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

"Nauka i rezultati naučnoistraživačke djelatnosti svuda su oko nas, imaju primjenu u svakodnevici svih nas. I to ne samo primijenjene nauke, kao što su tehničko-tehnološke, već i fundamentalne, poput matematike, na kojima se zasnivaju primijenjene", rekla je Šćepanović

Šćepanović, kako se navodi, zahvalila se SOCEN-u na partnerstvu i uspješno realizovanoj saradnji, ističući kompleksnu tematiku saradnje nauke i privrede, odnosno unapređenje ove saradnje. Takođe je istakla i njihovo aktivno učešće i doprinos u ostvarivanja misije MNTR-a a to je promocija, razvoj i primjena nauke i inovacija.

"Od posebnog značaja je da prepoznamo inovacije, koje idu pod ruku sa naukom, što naša zemlja čini prevashodno kroz koncept pametne specijalizacije - a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora", istakla je Šćepanović.

Zaključila je da je valjan i održiv samo razvoj zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama, te nam je sprega nauke i inovacija sa privredom neophodna kao osnovni pokretač društva i njegovog ekonomskog razvoja.

Bonus video: