Ministarstvo prosvjete: Skok cijena energenata stvorio problem nabavke i snabdijevanja obrazovno-vaspitnih ustanova

"Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama"

8010 pregleda 12 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je problem nabavke i snabdijevanja energentima i tečnim naftnim gasom za obrazovno-vaspitne ustanove uzrokovan prije svega višestrukim skokom cijena pojedinih energenata.

U saopštenju ovog vladinog resora dodaje se da su preduslovi za nabavku istih u dovoljnim količinama stvoreni tek usvajanjem rebalansa budžeta u kojem su pozicije za ove rashode uvećane za višemilionske iznose.

Navode i da se jedan broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori obratio Ministarstvu sa obavještenjem da su zalihe energenata i tečnog naftnog gasa za potrebe grijanja istekle, dok su kod jednog broja ustanova zalihe na niskom nivou.

"Kako smo upoznati od kolega iz Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je inače organ nadležan za ugovaranje ove vrste nabavki, u nabavku se krenulo odmah po usvajanju rebalansa budžeta i trenutni pregovarački postupak koji se sprovodi je u završnoj fazi, tj. čeka se dostavljanjenje dijela dokumentacije od prvorangiranog ponuđača", piše u saopštenju.

Kažu da je što skoriji završetak javne nabavke i potpisivanje predmetnog ugovora jedini način za rješavanje ovog problema, uzimajući u obzir zakonski okvir.

"Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: