Predstavljen SOCIEUX+, novi program podrške EU

SOCIEUX+ predstavlja instrument tehničke saradnje koji kofinansira EU, a koji podržava jačanje inkluzivnih sistema socijalne zaštite, politika rada i zapošljavanja i podstiče međusobnu razmjenu znanja i iskustva između država članica EU i partnerskih zemalja

4642 pregleda 0 komentar(a)
Dešić na sastanku u Delegaciji EU, Foto: MRSS
Dešić na sastanku u Delegaciji EU, Foto: MRSS

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizovalo prezentaciju novog programa podrške koji obuhvata i Crnu Goru – Program SOCIEUX+.

SOCIEUX+ predstavlja instrument tehničke saradnje koji kofinansira Evropska unija, a koji podržava jačanje inkluzivnih sistema socijalne zaštite, politika rada i zapošljavanja i podstiče međusobnu razmjenu znanja i iskustva između država članica EU i partnerskih zemalja.

Državna sekretarka u tom resoru, Edina Dešić, govorila je na sastanku u prostorijama Delegacije EU o benefitima tog programa za Crnu Goru.

„Politika zapošljavanja, socijalne politike, posebna briga o marginalizovanim grupama, uključujući RE populaciju, žene i mlade su upravo politike koje su dospjele u vrh političke agende u periodu nakon pandemije uzrokovane virusom Covid-19, pa je potreba za njihovim unapređenjem dodatno porasla. U tom kontekstu, neophodno je dalje unapređivati tržište rada u skladu sa novonastalim okolnostima, poboljšati kvalitet postojećih poslova, omogućiti pristup dostojanstvenom radu, kao i razvijanje različitih vještina koje će omogućiti brži pristup tržištu rada i smanjiti izraženu nezaposlenost“, istakla je ona, kako je saopšteno iz Ministarstva.

Ocijenila je da je ovo još jedna potvrda uspješne saradnje Crne Gore i evropskih institucija i još jedan korak unapređenja državne uprave na putu ka EU.

SOCIEUX+ predstavlja dodatnu podršku implementaciji brojnih programa koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi u saradnji sa Evropskom komisijom, kao i podršku započetim reformama u socijalnoj i politici rada i zapošljavanja, zaključuje se u saopštenju tog resora.

Bonus video: