Papirne knjižice se i dalje izdaju

Stranci svojstvo osiguranika u ustanovama dokazuju dokumentom koji im izdaje fond

13762 pregleda 1 komentar(a)
Papirne knjižice moguće kupiti i ovjeriti (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Papirne knjižice moguće kupiti i ovjeriti (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Stranci sa stalnim i privremenim boravkom u Crnoj Gori tvrde da im u filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje ne mogu izdati nove zdravstvene knjižice, dok njihove lične karte osoblje pojedinih bolnica ne priznaje, odnosno ne prepoznaje.

Iz FZO, međutim, kažu da se strancima izdaju zdravstvene knjižice, kao i da je samo crnogorska lična karta može zamijeniti u domovima zdravlja, bolnicama i Kliničkom centru. Papirne zdravstvene knjižice mogu se ovih dana kupiti i u knjižarama.

Više osiguranika, stranih državljana, obratilo se “Vijestima” tvrdeći da u određenim zdravstvenim ustanovama ne mogu kao crnogorski državljani da dobiju uslugu uz ličnu kartu, te da im je u filijalama rečeno da zelene knjižice više ne ovjeravaju.

”Ukazujemo da strani državljani koji su se zaposlili u Crnoj Gori u skladu sa važećim propisima i koji su prijavljeni kao zaposlena lica u Centralnom registru obveznika i osiguranika (CROO) u Upravi prihoda i carina, ostvaruju sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno njima se izdaje zdravstvena knjižica na važećem obrascu (zelena zdravstvena knjižica). Lična karta koju posjeduju državljani Crne Gore može biti dokument koji zamjenjuje zdravstvenu knjižicu, ostale ‘lične karte’ (izdaju se strancima sa stalnim ili privremenim boravkom) ne mogu zamijeniti zdravstvenu knjižicu u zdravstvenim ustanovama, već ova lica svojstvo osiguranika dokazuju zdravstvenom knjižicom koju im izdaje Fond”, piše u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

Iz FZO su kazali da je ta ustanova u 2017. godini uskladila informacioni sistem - bazu osiguranika sa važećom pravnom regulativom.

”Baza podataka o osiguranicima ažurirana je u sljedećem: prepoznavanje nove kategorije osiguranih lica koju evidentira Fond - lica koja nemaju neki od drugih propisanih osnova osiguranja (zaposleni, penzioneri, privatni preduzetnici i sl.) koja je prije 2017. godine prijavljivao Zavod za zapošljavanje kao nezaposlena lica, povezivanje baze osiguranika Fonda sa bazom Centralnog registra stanovništva (CRS) koji vodi MUP (samo lica koja se nalaze u bazi CRS-a mogu imati status osiguranika Fonda), ažuriranje baze podataka o izbjeglim i interno raseljenim licima, evidentiranje osiguranih lica u područnu filijalu Fonda, prema mjestu prebivališta, prema podacima iz CRS-a”, istakli su iz FZO.

Pojasnili su da je, kada je riječ o raseljenim licima iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenim licima sa Kosova, koja su privremeno zadržala status u skladu sa Odlukom o privremenom zadržavanju statusa i prava raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, Zakonom o strancima iz 2014. godine bilo definisano da prestaje status raseljenog i interno raseljenog lica, ukoliko do 31. decembra 2014. godine nijesu Ministarstvu podnijela zahtjev za regulisanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom, kao i da lica koja nijesu podnijela zahtjev, u skladu sa ovom odredbom ili im zahtjev bude odbijen, smatraju se licima koja nezakonito borave u Crnoj Gori.

”Imajući u vidu ovu zakonsku regulativu, Fond je 2017. godine izbrisao iz evidencije sva lica sa ovim statusom (raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljena lica sa Kosova). Bilo je oko 60 ovih lica u bazi osiguranika Fonda, a koja nisu podnijela zahtjev za regulisanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom u Crnoj Gori.

Građani od aprila 2019. godine ne moraju da ovjeravaju zdravstvene knjižice, već to čini sistem FZO, na osnovu podataka iz Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova. Na isti način, kako je tada saopšeno, vrši se i ukidanje validnosti knjižice.

”U svim ustanovama u zdravstvenom sistemu uvešće se automatske kontrole validnosti. Osiguranik će u svakom tenutku moći da utvrdi status osiguranja, putem novog razvijenog servisa eOsiguranje, na portalu i mobilnim aplikacijama eZdravlje”, saopšteno je iz FZO.

Bonus video: