Zavod pred gašenjem, radnici bez plata

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Amer Šukurica je kazao da je Zavod kao podizvođač radova mogao da bude jedino odgovoran izvođaču radova, jer su oni u poslovnom odnosu, a ni u kom slučaju trećem licu

23436 pregleda 3 komentar(a)
Ustanova pred gašenjem, optužuju sud i ministarstvo, Foto: https://geozavod.co.me/
Ustanova pred gašenjem, optužuju sud i ministarstvo, Foto: https://geozavod.co.me/

Zbog presude Osnovnog suda Herceg Novi, a koju je potvrdio i podgorički Viši sud, da je Zavod za geološka istraživanja dužan da isplati na ime naknade štete 400.000 eura, ta ustanova je pred gašenjem.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Amer Šukurica “Vijestima” je kazao da se to dogodilo uprkos činjenici da ta ustanova nije mogla biti stranka u postupku, jer su jedino Vlada kao koncesionar i izvođač radova - Hidromol Merkur iz Budve mogli biti tuženi i obavezani na naknadu štete.

Šukurica je ocijenio da je Zavod danas pred bankrotom zahvaljujući Osnovnom sudu u Herceg Novom, Višem sudu u Podgorici, v. d. predsjednici Vrhovnog suda i resornom Ministarstvu kapitalnih investicija.

Istakao je da zaposleni Zavoda nijesu primili tri plate “zahvaljujući nepažnji i lošem postupanju” Vladinog resora.

Šukurica je kazao da je Zavod kao podizvođač radova mogao da bude jedino odgovoran izvođaču radova, jer su oni u poslovnom odnosu, a ni u kom slučaju trećem licu.

O tome su, tvrdi, upoznali v. d. predsjednika Vrhovnog suda, tražeći da se donese privremena mjera, obustava postupka do okončanja postupka po reviziji, ali da nijesu naišli na razumijevanje.

”Kako je Zavod trenutno pred gašenjem, kao značajna institucija, osnovana 1945. godine, više puta smo se obraćali resornom Ministarstvu kapitalnih investicija i ministru Ibrahimoviću, Vladi Crne Gore i da pronađu način i da nam pomognu kako bi prevazišli novonastalu situaciju. Na naše iznenađenje nismo naišli na razumijevanje”, rekao je.

Šukurica je ocijenio da to dovoljno ukazuje na činjenicu da oni koji rukovode ministrastvom nijesu razlučili koliko je značajna ova institucija za jednu državu, jer bi gašenjem država došla u situaciju da angažuje iz drugih država zavode za geološka istraživanja, s obzirom na to da nijedan objekat infrastrukture ne može da se izgradi bez geoloških istraživanja.

Bonus video: