KCCG: Montiran novi automatski prolazni parni sterilizator, umjesto aparata koji je u upotrebi od 2003. godine

"U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63l. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC"

3233 pregleda 1 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je danas da je u petak montiran novi automatski prolazni parni sterilizator u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka, umjesto aparata koji je u upotrebi od marta 2003. godine.

Iz KCCG su kazali da nastavljaju sa unaprjeđenjem uslova rada, čime se kako dodaju, dodatno podiže nivo kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga osiguranicima.

"Kao što smo najavili minule nedjelje, u petak je montiran novi automatski prolazni parni sterilizator u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka, umjesto aparata koji je u upotrebi od marta 2003. godine. Namijenjen je parnoj sterilizaciji na temperaturama opsega od 121ºC do 135ºC kapaciteta 609l. U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63l. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC", piše u saopštenju KCCG.

Oni su dodali da novi aparati, u odnosu na prethodne, imaju napredniju tehnologiju čime se kako poručuju iz KCCG omogućava kraće vrijeme za sterilizaciju materijala i samim tim i veći broj sterilizacija.

"Obezbijeđeni su iz planiranih budžetskih sredstava ukupne vrijednosti oko 120.000 eura bez PDV. Iako su zamijenjeni aparati, od njihovog montiranja 2003. godine do sada, bili u upotrebi 24 sata 365 dana u godini, oni su i dalje u fukciji tako da su montirani na drugoj lokaciji gdje će biti formiran još jedan centar za sterilizaciju u kome će se vršiti sterilizazija medicinskog materijala sa klinika. Za sada će, pored ova dva sterilizatora, biti montiran i treći, plazma sterilizator, koji se koristi za sterilizaciju termolabilnih materijala na niskim temperaturama oko 50 ºC. Novi Centar za odjeljensku sterilizaciju biće u funkciji od narednog mjeseca tako da će sterilizacija medicinskog materijala sa klinika u njemu dodatno rasteretiti Centralnu sterilizaciju", poručili su iz KCCG.

Bonus video: