Usred polugođa ukidanje asistenata i produženog boravka

U ustanovama gdje nije ukinut produženi boravak razmišlja se o tome zbog nedostatka vaspitača, što bi značilo da roditelji moraju da plaćaju privatni, dok bi djeca sa posebnim obrazovnim potrebama morala da se navikavaju usred polugođa na nove asistente u nastavi

17131 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete nije dalo saglasnost na više pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u podgoričkim školama zbog čega su neke već ukinule produžene boravke, a bez asistenata će ostati na desetine djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Prema dokumentaciji koja je stigla u više podgoričkih škola, a u koju su "Vijesti" imale uvid, roditelji djece sa posebnim obrazovnim potrebama, ali i roditelji prvaka već su problemu: u ustanovama gdje nije ukinut produženi boravak razmišlja se o tome zbog nedostatka vaspitača, što bi značilo da roditelji moraju plaćati privatni, dok bi djeca sa posebnim obrazovnim potrebama morala da navikavaju usred polugođa na nove asistente u nastavi.

Roditelji iz više škola obratili su se redakciji objašnjavajući da će to biti veliki udar na postignuća djece koja rade prema posebnom planu, ali i na kućne budžete jer će morati da plate privatni produženi boravak.

Kako sada stanje stoji, potez Ministarstva najviše je ugrozio podgoričku OŠ "21. maj", gdje su roditelji već obaviješteni da će zbog ukidanja dva radna mjesta koja pokrivaju vaspitačice najvjerovatnije biti ukinut i produženi boravak, koji je pohađalo 93 djece.

OŠ "Savo Pejanović" pak, pored problema sa produženim boravkom imaće i problem u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama, s obzirom na to da je Ministarstvo procijenilo da je sedam asistenata višak.

U toj školi je, prema nezvaničnim informacijama, 16 đaka svih uzrasta kojima treba dodatna pomoć, a tu pomoć, ukoliko na snazi ostane odluka Ministarstva prosvjete, pružaće tri asistenta.

Nezvanično, Ministarstvo prosvjete nije odobrilo da u sistematizaciju škola uđu vaspitači i asistenti u nastavi koji su imali ugovor na određeno.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, škola je dužna da u okviru mogućnoti organizuje prošireni program, koji pored ostalog obuhvata produženi boravak i jutarnje čuvanje za učenike prvog razreda, dok za đake drugog i trećeg ta opcija postoji ukoliko ustanova ima prostornih kapaciteta.

Na problem nedovoljnog broja asistenata u nastavi u odnosu na broj rešenja kojima su komisije predložile taj vid podrške, a prema kojima škole i Ministarstvo prosvjete moraju postupiti, ranije je ukazivala i zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Ona je tada pred skupštinskim Odborom za ljudska prava i slobode upozorila i na to da nije dobro da se jedan asistent dijeli među više djece.

"Uz sve napore škola da izađu u susret djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, nijedno od improvizovanih rješenja nije u interesu djeteta, niti može obezbijediti kvalitetnu inkluziju", kazala je ranije Mijušković.

Bonus video: