Dragnići neće moći da se vrate u porodični dom

Mjesna zajednica se obratila Opštini sa zahtjevom da formira komisiju koja bi evidentirala sve posljedice u župskim selima koje je nevrijeme izazvalo, a zatim ih uz pomoć lokalne samouprave sanirala

11882 pregleda 2 komentar(a)
Ogromna šteta koja se ne može sanirati, Foto: Svetlana Mandić
Ogromna šteta koja se ne može sanirati, Foto: Svetlana Mandić

Nevrijeme koje je za vikend zahvatilo nikšićku opštinu, posebno Župu, izazvalo je velike nevolje stanovnicima toga kraja, a najgore je prošao Dragan Dragnić iz sela Vasiljevići koji je morao da napusti porodičnu kuću pošto su velike padavine pokrenule klizište koje je pričinilo ogromnu štetu na kući koja nije više za stanovanje.

”Dobro je kad je porodica zdravo. Hvala svima koji su mi odmah priskočili u pomoć. Žao mi je samo što nakon 62 godine moram napustiti porodičnu kuću, ali tako je. Biće sve dobro”, kazao je šezdesetdvogodišnji Dragnić, koji i pored nevolje koja ga je zadesila nije poklekao.

Kako reče, “poklekla je kuća koja je nešto starija od njega”, a on se još ne da. Dragnić živi sa starom majkom, sinom i kćerkom.

”Pošto je usljed pojave klizišta došlo do znatnog oštećenja porodične kuće Dragana Dragnića, Mjesna zajednica (MZ) je pokrenula inicijativu prema Opštini Nikšić kako bi se četvoročlanoj porodici obezbijedio, bar privremeno, krov nad glavom. Nakon te inicijative, rukovodstvo opštine je odmah reagovalo i Dragnićima je obezbijeđena privremena stambena jedinica, pa očekujem da će se ovaj problem privremeno riješiti dok se ne stvore uslovi za trajno rješenje”, kazao je predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović.

Pukotine u zidovima i podovima
Pukotine u zidovima i podovimafoto: Privatna arhiva

Kako je naveo, i opštinska organizacija Crvenog krsta je odmah Dragnićima pritekla u pomoć i obezbijedila im dio namještaja.

Milinko Mijo Đurović kazao je “Vijestima” da je u ime lokalne uprave obišao porodičnu kuću Dragnića i da vjeruje da je popravka stare kamene kuće gotovo nemoguća.

”Od slijeganja terena temelj prednje desne strane kuće je popustio. Od podzemnih voda kuća je praktično došla do rušenja. Puta do kuće, koja je stara skoro osam decenija, nema. Kuća je od tesanog kamena, bez armiranog betona, i došlo je do potpunog slijeganja terena. Bojim se da se ovdje ne može mnogo uraditi, ali će komisija doći i dati procjenu”, kazao je Đurović.

On je rekao da će lokalna uprava pomoći Dragnićima sve što bude u njihovoj moći.

Posljedica klizišta: unutrašnjost kuće
Posljedica klizišta: unutrašnjost kuće foto: Privatna arhiva

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice, nevrijeme koje je u subotu veče pogodilo taj kraj ne pamte ni najstariji Župljani.

”Nevrijeme je aktiviralo sva izvorišta i potoke. Posebno je bio aktivan bujični potok Mačak u selu Kuta, pa je došlo do nanosa velike količine materijala na dijelu imanja oko potoka u gornjem dijelu sela. Oštećeni su vodopropusti, dio puteva”, kazao je Radulović.

Popustili i temelji i zidovi
Popustili i temelji i zidovi foto: Privatna arhiva

Kako je dodao, Mjesna zajednica se obratila Opštini sa zahtjevom da formira komisiju koja bi evidentirala sve posljedice u župskim selima koje je nevrijeme izazvalo, a zatim ih uz pomoć lokalne samouprave sanirala.

Bonus video: