Herceg Novi: Službi zaštite i spašavanja isporučeno vatrogasno vozilo i termovizijska kamera

Vozila su isporučena u okviru projekta "Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica”

1949 pregleda 2 komentar(a)
Novo vatrogasno vozilo, Foto: Opština Herceg Novi
Novo vatrogasno vozilo, Foto: Opština Herceg Novi

Novo vatrogasno vozilo i termovizijska kamera isporučeni su juče Službi zaštite i spašavanja Herceg Novi.

Vozila su isporučena u okviru projekta "Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica” koji sprovodi Opština Herceg Novi.

Poručeno je da je vrijednost malog vatrogasnog vozilo za intervencije u urbanim i ruralnim sredinama 97.422 eura.

Ono je, kako se navodi u saopštenju Opštine Herceg Novi, nabavljeno s ciljem poboljšanja opštih sposobnosti, spremnosti i vremena odaziva operativnog tima Službe zaštite i spašavanja.

Dodaje da je vozilo opremljeno modulima za gašenje požara, savremenom vatrogasnom opremom i alatima.

Takođe, isporučena je termovizijska kamera visokih performansi za korišćenje u zatvorenom i otvorenom prostoru, koja omogućava preciznu detekciju požarišta, lakše manevrisanje kroz dim, pomaže u boljoj navigaciji i ubrzanom donošenju odluka u kritičnim situacijama.

Služba zaštite i spašavanja Herceg Novi
foto: Opština Herceg Novi

Na taj način je, kako navode, moguće lakše uočiti unesrećene i spasiti ljudske živote.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić kazao je da je "Otporna granica" veoma značajan projekat za Herceg Novi.

On je istakao značaj unapređenja brzine djelovanja u vanrednim okolnostima, za šta su od presudne važnosti opremljenost službi i saradnja na prekograničnom području.

"Ovaj projekat je nastavak onoga što je Herceg Novom potrebno, a to je da se Služba zaštite i spašavanja dodatno oprema svake godine“, naveo je Katić.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je grad dobio kvalitetno vozilo koje će unaprijediti reagovanje u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih kriznih situacija.

Jovan Subotić iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi poručio je da je Herceg Novi ponovo pokazao dvije stvari - prvo da ima kapacitet da u svojoj režiji sprovodi takve projekte, a drugo da je posvećen sektoru zaštite i spašavanja koji su, kako navode, unaprijedili nabavkom tog vozila, ali i ostalom opremom koja će doći, kao i vježbama, seminarima i radionicama.

Koordinator projekta, Aleksandar Škobalj kazao je da nabavka malog navalnog vozila i termovizijske kamere kroz projekat "Otporna granica“ predstavlja veliku stvar za Službu zaštite i spašavanja i Herceg Novi, te uputio riječi zahvalnosti timu koji realizuje projekat.

"Vozilo je višenamjensko, možemo ga koristiti i u slučaju saobraćajnih udesa i potraga u planinskim predjelima. Vozilo ima alpinističku dasku, reflektor za saobraćajne udese, za izvlačenje iz nepristupačnih terena. Tu je i termovizijska kamera bez koje danas ne možemo zamisliti gašenje požara u zatvorenim prostorijama, javnim garažama i sličnim okolnostima, tako da nam je ona od izuzetne važnosti“, naveo je Škobalj.

Navodi se da projekat "Unaprijeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica“, finansira Evropska unija u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020).

Dodaju da je ukupna vrijednost projekta preko 586.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava.

"Preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg-Novi (Crna Gora)", saopšteno je iz Opštine.

Bonus video: