Đukanović: Saradnja u okviru sistema UN važan stub vanjske politike Crne Gore

"Trenutni broj pristiglih stranaca u zemlju kao posljedica rata u Ukrajini iznosi gotovo 10 odsto crnogorske populacije što je ogroman teret za zemlju, ali Kancelarija kontinuirano skreće pažnju na Crnu Goru kao jednu od prvih pet zemalja u Evropi po broju izbjeglih po glavi stanovnika", saopštio je Bušardi

748 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Saradnja u okviru sistema Ujedinjenih nacija važan je stub vanjske politike Crne Gore i dio šire politike posvećene multilateralizmu", kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

To je saopštio tokom sastanka sa šefom kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Žan Ivom Bušardijem.

Đukanović je podsjetio na bogato iskustvo saradnje sa UNHCR- om, čemu je kako kaže, "doprinijelo i vrijeme koje smo preživjeli u regionu od 90- ih do danas", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

Kako kaže, "Crna Gora pažljivo prati i učestvuje u rješavanju humanitarnih stanja, uključujući i aktuelnu krizu u Ukrajini".

Dodaje da UNHCR u Crnoj Gori ima ozbiljnu i utemeljenu podršku u svojoj misiji, uz uvjerenje u nastavak plodne saradnje, što će biti potvrđeno i na predstojećem obilježavanju 30 godina rada Kancelarije.

Bušardi je podsjetio da Crna Gora ima ogromno iskustvo u suočavanju sa problemom izbjeglica, ne samo u njihovom zbrinjavanju već i u ukupnom sistemu i doprinosu crnogorskih građana.

"Trenutni broj pristiglih stranaca u zemlju kao posljedica rata u Ukrajini iznosi gotovo 10 odsto crnogorske populacije što je ogroman teret za zemlju, ali Kancelarija kontinuirano skreće pažnju na Crnu Goru kao jednu od prvih pet zemalja u Evropi po broju izbjeglih po glavi stanovnika", kazao je Bušardi.

Bušardi ističe, "mi prepoznajemo i vidimo sjajan rad i ogroman teret koji opterećuje sisteme zdravstva i obrazovanja u vašoj zemlji".

On je Đukanovića upoznao sa konkretnim vidovima pomoći kada je riječ o zbrinjavanju izbjeglica, kao i programima vezanim za pitanja azila i apartridije u dijelu mandata UNHCR, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: