Peković: U Nikšiću za deset mjeseci podnijete 24 krivične prijave za nasilje u porodici

"Podaci OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori pokazuju da je skoro svaka peta žena, odnosno 19 odsto njih iskusilo nasilje nakon svoje 15. godine"

2491 pregleda 0 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Opština Nikšić
Sa panel diskusije, Foto: Opština Nikšić

Đulija Bulajić iz Herceg Novog kaže da je tri godine trpjela nasilje od, sada, bivšeg supruga i njegove porodice, a da od institucija kojima je prijavljivala nasilje nije dobila podršku.

“Da nije bilo SOS linije Nikšić mislim da bih i dan danas boravila u toj zajednci koja je bila loša po mene. Trpljela sam i fizičko i pihičko nasilje od bivšeg muža, njegove čitave porodice. Ta osoba, takva kakva je, uspjela je bez pravnog osnova da mi uzme maloljeno dijete i zadrži ga kod sebe. I tu su institucije zakazale i upravo zbog toga ja nemam nikakvu komunikaciju sa djetetom”, kazala je Bulajić na panel diskusiji “Nistesame” koju je Skupština opštine (SO) Nikšić organizovala povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

Cilj diskusije bio je da objedini što više društveno-političkih činilaca u cilju prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama kako bi svim žrtvama nasilja, ali i svim ženama, poslali poruku da nijesu same u borbi protiv nasilnika.

Prema riječima Dragoljuba Pekovića, načelnika Centra bezbjednosti Nikšić, policijska statistika pokazuje da kada je porodično i nasilje u pitanju da se Nikšić nalazi odmah nakon Podgorice.

Opština Nikšić
foto: Opština Nikšić

“Za deset mjeseci ove godine ukupno su podnijete 24 krivične prijave, što je najviše za sada, a još nije ni kraj godine. Zbog nasilja u porodici i porodičnoj zajednici je 20 prijava, tri za nedavanje izdržavanja i jedna za oduzimanje maloljetnog djeteta (otac je dijete oduzeo majci)”, kazao je Peković.

Istakao je da ove godine imaju ubjedljivo najviše prekršajnih prijava, ukupno 306 za deset mjeseci: 244 prijave su protiv osoba muškog pola i 62 protiv lica ženskog pola.

“Od počeka godine izdato je 19 naređenja za udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje, 118 zaštitnih mjera je izrečeno na naš predlog ka drugim organima. Tokom ove godine 21 žrtva nasilja u porodici je smještena u SOS sklonište i to osam žena i 13 djece”, naveo je Peković.

Prema njegovim riječima, kada je nasilje u pitanju zakonska regulativa nije dobra, niti su adekvatne kazne predviđene za nasilinike.

“Da bismo nešto suzbili i smanjili stopu kriminaliteta moramo imati dobre zakone i zakonsku regulative”, poručio je Peković.

Već 11 godina, Centar bezbjednosti Nikšić ima Referat za porodično nasilje i maloljetničku delikvenciju, a od ove godine i prostoriju za boravak žena i djece žrtava nasilja do odlaska u SOS sklonište, koju im je donirala Ambasada Britanije.

Predsjednik SO Nemanja Vuković, podsjetio je da su Ujedinjene nacije 1999. godine donijele rezoluciju da se 25. novembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

“Na nama je da uradimo sve da taj datum ne bude samo ‘mrtvo slovo’ na papiru, povod za jednodnevne edukativne radionice, okrugle stolove, isprazne osvrte uz par kurtoaznih riječi… sve bez nekog konkretnog rezultata. Ljepši pol na svim meridijanima, pa i u Crnoj Gori i Nikšiću, svakodnevno biva izložen nasilju. Stoga i naša borba mora biti odlučna, uporna i, što je najvažnije – svakodnevna”, kazao je Vuković i istakao spremnost lokalne vlasti da se uključi u pronalaženje najboljih modela borbe i podrške žrtvama nasilja.

Kako je istakao, posljedice nasilja su dalekosežne i odražavaju se na ukupno zdravlje žena, u svim fazama njihovog života, a obaveza svih je da javno zagovaramo politiku suzbijanja nasilja i diskriminacije i da promovišemo toleranciju.

“Podaci OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori pokazuju da je skoro svaka peta žena, odnosno 19 odsto njih iskusilo nasilje nakon svoje 15. godine. Tri od deset žena je izjavilo da su doživjele neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe prije svoje 15. godine. Posebno zabrinjava činjenica da čak jedna trećina ispitanih građana i građanki smatra da žene i djevojke daju lažne tvrdnje o psihičkom nasilju samo da bi skrenule pažnju na sebe, što donekle i objašnjava tvrdnju – da se o nasilju rijetko govori i da se rijetko prijavljuje”, rekao je Vuković.

Na panel diskusiji, kojoj je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević sa saradnicima, kao i čelnici opštinskih sekretarijata, ustanova i preduzeća, govorili su Nataša Međedović, izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Ksenija Milović, zamjenica predsjednice Savjeta za ravnopravnost polova i Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Kovačević je podsjetio na Tolstojev citat, “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna nesrećna je na svoj način” i kazao da se često ne shvata razlika između žrtvovanja za porodicu i preuzimanja uloge žrtve. Poručio je da će Opština uvijek biti tu da pomogne žrtvama nasilja i doprinese čuvanju dostojanstva žena

Bonus video: